Monthly Archives: Февруари 2020

 1. Как се консумира уиски?

  Как се консумира уиски?

  При някои видове уиски се разгръщат и преобладават различни нотки във вкуса, в зависимост от това дали е поднесено охладено, или не.

  Прочети още
 2. Виното от Долината на Бесите - запознайте се с Енира

  Виното от Долината на Бесите - запознайте се с Енира

  Домейн Беса Валей е сред най-успешните български винарски проекти с вече 19-годишна история! На фона на трудния преход във всички сфери, но особено във винарството, това е един своеобразен успех за българското вино изобщо.

  Лозето на тази забележителна изба се намира в някогашната Долина на бесите (тракийско племе, населявало тези земи преди хилядолетия), близо до с. Огняново, Пазарджишко и се е разпростряло върху 250 хектара, като главната постройка на винарната е изпъкнала дъга, вкопана в пресечения хълм. До нея е Ротондата, в която ферментира гроздето. Стените навсякъде в Домейн Беса Валей са облицовани с варовик, в който са оставили следите си морски обитатели.

  Проектът стартира през 2001 година със закупуването на първите лозя в Огняново от френския граф Стефан фон Найперг, виден винар от Бордо, заедно със своите съдружници. От самото начало се използват единствено френски бъчви тип barrique, а консултант на проекта е друго голямо име във френското вино - Марк Дворкин.

  Вината на Беса Валей основно са под търговската марка Enira (Merlot, Cabernet, Duo, Petite Syrah, Reserva, Grande Cuvee BV и др.), но от скоро те стартираха и своя първи бял проект

  enira-whiteКой

  Прочети още
 3. Лукс в дъбови бъчви: историята на The Dalmore

  Лукс в дъбови бъчви: историята на The Dalmore

  The Dalmore – лукс в дъбови бъчви, неповторимо пътешествие за небцето, неподражаем вкус, проникващ във всяка клетка на тялото и събуждащ несравним с нищо друго водопад от усещания. Луксозната марка шотландско сингъл малц уиски е наслада за всички сетива. Съчетава в сърцевината си опияняващи вкус и аромат, примамлив кехлибарен цвят и елегантна бутилка с изящно изображение на сребристи еленови рога, то е естествен избор за ценителите.

   

  Емблемата съвсем не е случайна

  Тя, както уискито, има своя неподправена история. Стара легенда разказва как в далечната 1263 година предшественик на семейство Макензи (едни от производителите на уискито) спасил живота на крал Александър III от свиреп елен по време на лов и получил в знак на благодарност рядката възможност да постави на своя герб кралска емблема – сребърните еленови рога. Днес те гордо и величествено, подобно на кралска корона, украсяват всяка бутилка с ценната течност и разказват без думи, само с трептящия си сребърен блясък, старата история за наградените смелост и мъжественост.

   

  Името Dalmore, в превод от келтски – голяма поляна, произхожда от местоположението на дестилерията – живописна равнина, известна с отглеждането на ечемик, в Алнес, Шотландия, близо до лъкатушещите води на река Авреон.

   

  Прочети още