Monthly Archives: Май 2020

 1. В чудатите прегръдки на необичайното

  В чудатите прегръдки на необичайното

  Годината е 1999, светът плахо пристъпва към финала на едно изумително обичайно хилядолетие, конфетите пропукват с познатия гърмеж, зарята огрява с добре познатите си цветове, но нещо непознато и необичайно се материализира в малка семейна дестилерия в Гирван, Шотландия.

   

  В навечерието на новото хилядолетие в обичайния ни свят се появява най-необичайният джин, създаден от човешка ръка – Hendrick’s. Дестилиран в два вида казани – Бенет (меден казан, създаден през 1860) и Картър-Хед, Hendrick’s е джин, създаден от 11 ботанически съставки,  обогатени с нежна инфузия от краставица и българска роза Дамасцена.

  hendrinks-gin-cocktail

  Изкусителен, премиум джин като Hendrick’s не се произвежда масово и с лека ръка, а в малки 500-литрови партиди, обгрижвани от експертни умове и длани, които изпипват всеки детайл от необичайната течност. Ботаническите експерти на дестилерията обикалят четирите края на света в търсене на най-качествените съставки, а мастер дистълърът Лесли Грейси (еди от най-добрите експерти в бранша, носител на престижната награда  мастър джин дестилър за 2018 от World Gin Awards ) трескаво експериментира с нови вкусове и инфузии и така две десетилетия след създаването на оригиналната необичайност на Hendrick’s се появява новото ѝ превъплъщение –

  Прочети още
 2. Йо-хо-хо и бутилка ром

  Йо-хо-хо и бутилка ром

  Петнайсет души в ковчега на мъртвеца, йо-хо-хо и бутилка ром! Днес обаче няма да си говорим за пиратски истории ала “Островът на съкровищата”, а ще наблегнем върху напитката, за която един мъдър човек бе казал - “Най-добрите идеи се раждат, докато пиеш ром”.

   

  Историята на рома започва в момента, в който колониалните владетели на карибските острови забелязват, че от меласата на захарната тръстика би могло да се дестилира алкохолна напитка. През 17-и век ромът получава и сегашното си название, като се смята, че името му идва от жаргонната английска дума rumbillion, означаваща “врява” или “шум”. И до днес именно карибските острови остават районът, в който се произвежда най-голяма част от напитката.

   

  Прието е, че поне засега, съществуват три основни типа ром - бял, тъмен и спайсд.

   

  На някои места бихте могли да срещнете белия ром като светъл или сребърен, но надали това е най-важното в случая. Тази разновидност на “пиратската” напитка се отличава със силно изразен фин вкус, основна причина за който е филтрирането преди бутилиране. Нормално е при него да се забелязва по-слаб аромат, а сладостта му го прави подходящ за направата на множество различни коктейли. Сериозна част от производството му е концентрирана в д

  Прочети още
 3. Proper No. Twelve: представено от Конър МакГрегър

  Proper No. Twelve: представено от Конър МакГрегър

  Трудно е да отговорим на въпроса, дали Конър МакГрегър е по-добър боец или по-добър бизнесмен. Факт е обаче, че ирландската ММА звезда не спира да използва своя бизнес нюх, а едно от последните му постижения е създаването на собствена линия първокачествено ирландско уиски - Proper No. Twelve.

  Разбира се, скептиците биха казали, че в случая МакГрегър използва собствената си слава и харизма, за да осигури добрите продажби на бранда си. Те обаче явно не познават перфекционизма на ирландския боец и болезнената му мания да бъде №1 във всяко едно поприще. Включително и в производството на уиски.

  Още при старта на това ново предизвикателство в живота му, Конър МакГрегър успява да се обгради с възможно най-подходящите хора. Ирландецът е наясно колко важен е треньорът в спорта, затова за свой “уиски треньор” той ангажира един от най-добрите в индустрията - бившия мениджър на дестилерията на Bushmills Дейвид Елдър. За “дом” на Proper No. Twelve е избрана най-старата дестилерия в Ирландия, а основното желание на МакГрегър е да улови и пресъздаде уникалния дух на този изключителен народ.

  proper-12-bottleРезултатът от усилията на Конър, Дейвид Елдър и всички останали от младото семейство на Proper No. Twelve е уиски, отличаващо се с очарователен

  Прочети още