Знаете ли, че цветът на червеното вино зависи от ципата на червеното грозде?

Контактът между гроздовите ципи и гроздовия сок води до освобождаването на танин и оцветяването на виното в характерния за него цвят.

Червеното може да придобие най-различни нюанси – тъмно червено, светло червено, рубинено червено, виолетово, кафяво и дори почти черно...

Нека разгледаме три от най-популярните сортове червено вино, специфичните им вкусове и типът храна, с който трябва да се комбинират, според експертите:

 

1. Сира (Syrah или Shiraz)

Типичен вкус: сравнително твърди танини, наситени плодови аромати и вкусове (като касис и боровинка),  оттенъци на черен пипер, пушено месо, черен шоколад и аромат на дъб (идващ от отлежаването в дъбови бъчви).

Подходящи храни: най-подходящо в комбинация с агнешко ичервени меса като телешко, дивечово, свинско, както и отлежали и пикантни сирена като синьо сирене и гауда от козе мляко.

Специално предложение: Разгледайте нашите чисти сира разновидности, всяка от които има уникални аромати и вкусове и дълъг финал.

 

2. Мерло (Merlot)

Типичен вкус: сух, средна до висока плътност,  характеризира се с аромат на плодове (къпини, малини, сливи), цветя и сгряващи подправки като черен пипер, канела и какао. Финалът обикновено е всеобхватен и топъл. Танините са меки и кръгли, като съдържанието им е по-ниско от това в сорт Каберне Совиньон.

merlot-grape

Подходящи храни: комбинира се с разнообразни видове храни; червени меса като телешко, агнешко, миди и паста. Подхожда на ароматни сирена като чедър и камамбер.

Специално предложение: За истински мерло вкус, може да опитате носителят на награди Villa Sandi, който произхожда от Венеция и се отличава с дълбок рубинено-червен цвят и намек на къпина, малинова сладко, роза, естествена кожа, прясно разорана земя, черен пипер и канела.

 

3. Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon)

red-wine-meat

Типичен вкус: средна до висока плътност и високо съдържание на танини, които придават структуриран и сложен вкус, подкрепен от наситени плодови нотки. Най-често виното се характеризира с аромати и вкусове като слива, череша, боровинка и сгряващи подправки като ванилия, черен пипер, тютюн и понякога аромат на кожа. Често сортът се комбинира с Мерло и Каберне Франк.

Подходящи храни: високото съдържание на танини се комбинира прекрасно с мазни и високопротеинови храни. От бургери, грил и наденички до агнешко и добре узрели и миризливи сирена.

Специално предложение: Cono Sur Silencio Cabernet Sauvignon притежава аромат на горски плодове, с вълнуващи нотки на домат, риган, билки и пикантен дъб. Перфектна компания за паста, пица и червени меса.