"Добре дошли в столицата на аперитива“. Можете да срещнете рекламния слоугън на Campari навсякъде в Милано. В случая обаче изречението не е просто грандомански рекламен трик, а самата истина. Campari е символ на Италия и синоним на понятието "аперитив". Аперитивът, алкохолно питие преди вечеря, придружен от лека храна, между 18 и 21 часа, има за цел да стимулира небцето. Дори днес то продължава да бъде ритуал в Италия. А в последните 150 години предпочитаната марка на италианците е Campari. Не можете да объркате загадъчния червен цвят с ароматните подправки и плодовете. А след това и вкуса. Различните хора го пият по различен начин. Новаците и любителите на леките варианти го предпочитат с тоник или сода, по-опитните го смесват с джин и вермут, за да се получи прочутото Campari Negroni.                                                                  

 A това вече е култура! Всичко започва през 1850-те години, когато Гаспаре Кампари пристига в Милано. Мъжът е роден в бедно семейство, току-що е прекарал 10 години в Турин, изучавайки тънкостите на занаята по правене на ликьори и аперитиви. По това време градът е епицентър на алкохолната индустрия в Италия, приютил имена като братята Чинцано – създатели на известния вермут. Гаспаре пристига в Милано с малко пари и много амбиции. Създава кафе в галерията Виктор Емануил, което гледа към Миланската катедрала и там започва да предлага всякакви напитки. Най-популярната е създадената от него алкохолна горчива смес с кървав цвят – Campari, а рецептата непроменена до днес, си остава семейна тайна. Семейство Кампари знае как се прави.

Традицията на аперитива се поява чак през 50-те години на ХХ век. Италия е загубила Втората световна война и е претърпяла огромни поражения. Но американските туристи са впечатлени от земите там и в страната се влива огромен туристически поток. И така се ражда Campari Americano –Campari, червен вермут и сода, който въпреки името си съдържа само италиански съставки. Именно „Американо” поръчва Джеймс Бонд във филма „Казино Роял”.

Подобно на много други кулинарни открития и „Campari Negroni” възниква почти случайно. В една гореща майска вечер през 1919 в модния социален клуб Caffè Casoni във Флоренция граф Камило Негрони си поръчва Americano с малко джин вместо сода и коктейлът Campari Negroni се появява на сцената с целият си блясък. Рецептата му остава непроменена до днес – 1 част Campari, 1 част вермут 1757 di Torino Rosso, 1 част джин и кора от портокал. Стил и класа във всяка глътка. Днес това се счита за един от най-известните италиански коктейли в света. И сто години след създаването си коктейлът е един от първите предпочитани коктейли от барманите. Тук можете да поръчате всичко необходимо и да се насладите на лятото.

Campari Americano и Campari Negroni са включени в списъка Official drinks на Международната асоциация на барманите, в категорията The Unforgettables. През последните години, в бума на нискоалкохолните easy mixes, Campari не остава незабелязан и с Campari Tonic. Свежа, носеща приятна разхлада и много лесна за приготвяне напитка, с която ще се потопите в Света на Аперитивото. А рецептата е в няколко стъпки – в чаша тип балон, пълна с лед добавете 1 част CAMPARI , 3 части тоник и резен лайм.

Аперитивът вече е достъпен за всички, навсякъде по всяко време. А при Campari вече не говорим за реклама. Това е продукт, който е марка икона, повече култ, отколкото бранд. Специалните ни предложения можете да намерите тук.