Поради обновяване на DrinkLink.bg е възможно да изпитвате известни затруднения при използването му за кратък период. Молим да ни извините за причиненото неудобство.
Лятото отново е тук. Парещите лъчи на жаркото слънце вероятно ви карат да прекарвате дългите следобеди в офиса, отнесени в мисли за морски вълни и студени коктейли.
Нека за момент напуснем работното място, да заровим пръсти в пясъка и да разпуснем с чаша освежаващо и ледено студено мохито.
Историята на мохито
Знаете ли, че неустоимият летен коктейл идва чак от екзотична Куба?
Съществуват множество легенди относно появата на напитката. Някои от тях твърдят, че първото мохито било създадено от пирата-капитан Франсис Дрейк, докато други приписват откритието на барман, който работел в популярния кубински бар Bodeguita del Medio. Трета теория гласи, че кубинските фермери искали да омекотят вкуса на по-нискокачествения ром и това било причината да добавят захарна тръстика, лайм и мента.
Едно е сигурно – мохито идва от слънчева и страстна Хавана, носейки автентичния дух на родното си място. Кубинският коктейл става особено известен по време на сухия режим в САЩ, тъй като много американци прекарвали почивките си в Куба.
Вероятно сте чували, че един от най-големите почитатели на разхлаждащата напитка бил писателят Ърнест Хемингуей, който живее и твори в Куба. По време на престоя си в Куба, Хемингуей е чест посетител на бара Bodeguita del Medio, който и до ден днешен привлича почитатели от цял свят.
Как да си направим мохито?
Ето и две бързи рецепти за мохито в домашни условия (съставките са за един брой):
1) Изсипете плодовете, сиропа и подправките в чаша
2) Напълнете чашата с лед
3) Добавете останалите съставки
4) Разбъркайте и се насладете на коктейла
Тайната е в рома...
Неповторимият мохито вкус се дължи на рома. Вижте няколко предложения за висококачествен ром, който да се превърне в перфектната основа на следващото ви мохито: