Ром

  1. Relicario Superior- Дегустация с Гаро Узунян

    Relicario Superior- Дегустация с Гаро Узунян

    Продължаваме нашата серия от дегустации с небеизвестния Гаро Узунян. Днес ще направи крачка в страни от света на уискито и ще ни разкаже за една нова марка доминикански ром с кубински корени.

    Прочети още
  2. Йо-хо-хо и бутилка ром

    Йо-хо-хо и бутилка ром

    Петнайсет души в ковчега на мъртвеца, йо-хо-хо и бутилка ром! Днес обаче няма да си говорим за пиратски истории ала “Островът на съкровищата”, а ще наблегнем върху напитката, за която един мъдър човек бе казал - “Най-добрите идеи се раждат, докато пиеш ром”.

     

    Историята на рома започва в момента, в който колониалните владетели на карибските острови забелязват, че от меласата на захарната тръстика би могло да се дестилира алкохолна напитка. През 17-и век ромът получава и сегашното си название, като се смята, че името му идва от жаргонната английска дума rumbillion, означаваща “врява” или “шум”. И до днес именно карибските острови остават районът, в който се произвежда най-голяма част от напитката.

     

    Прието е, че поне засега, съществуват три основни типа ром - бял, тъмен и спайсд.

     

    На някои места бихте могли да срещнете белия ром като светъл или сребърен, но надали това е най-важното в случая. Тази разновидност на “пиратската” напитка се отличава със силно изразен фин вкус, основна причина за който е филтрирането преди бутилиране. Нормално е при него да се забелязва по-слаб аромат, а сладостта му го прави подходящ за направата на множество различни коктейли. Сериозна част от производството му е концентрирана в д

    Прочети още