Dalmore Highland 12 Y.O.

Malt Scotch Whisky
108,00 лв.
Наличност: Изчерпано количество
Арт. номер
162121028
Повече информация
Alc.% 40.00%
Разфасовка 700 ml.

The Dalmore 12 Y.O. отлежава през първи девет години в бъчви от американски бял дъб, съхранявал преди това бърбън. След този период от време уискито се разделя на две. Едната част остава за следващите три години в бъчвите от бърбън, а другата половина се прехвърля в бъчви от Олоросо шери. Резултата е истински разкош.

Вкусов профил Аромат: Плътен, с ухание на цитрусови плодове, шоколад и ароматни подправки. Вкус: Цитрусов, с ванилови нотки и оттенък на Олоросо шери. Финал: Лек, плавен, с усещането за препечени кафени зърна и шоколад.

 

Други продукти, които може да харесате!

История на производител: Dalmore

Реалното изпитание за смелостта е, когато се изправи насреща истинската опасност. В един миг през далечната 1263 г. по време на лов към краля на Шотландия Александър III се втурва разярен елен. Никой от ловната дружина не реагира освен един – Колин от Кинтил, глава на клана Макензи. Той пробожда смъртоносно елена между очите и спасява краля. В знак на признателност крал Александър III награждава Колин със земите на Ейлън Донан и девиза „Блестя, но не горя“. Кланът Макензи получава и правото да постави еленовите рога на герба си. Пет века по-късно, когато Андрю и Чарлс Макензи поемат ръководството над дестилерията на The Dalmore, носят със себе си не само легендарния герб с еленовите рога, но и застрашително голямо желание за успех. Тяхната страст са създаване на по-добро уиски подклажда избухването на революционен период за The Dalmore. Но всичко от първата копка е създадено от Александър Матисън. За разлика от всички, които установяват бизнеса си в Спейсайд, той избира отдалечено и на пръв поглед нерентабилно място. Неговата единствена загриженост е къде се намират най-добрите природни източници, за да създава съвършеното уиски. В дивия и отдалечен регион на Кромарти Фърт (Cromarty Firt) Матисън започва от нищото и изгражда всичко от избите до транспортните канали. По този начин сериозно заявява, че The Dalmore няма да има нищо повече от уникален характер и вкус. Но Матисън не спира само до решението за изолираната локация на бизнеса. Системите му за дестилация коренно се отличават от останалите. Вярва, че комбинацията от различните по форма и размер казани и тръби ще придадат по-силен и комплексен характер на уискито. Но въпреки нестандартните си форми тези системи се нуждаят от много познание и опитност, които Матисън също осигурява. А процесът на отлежаване е напълно уникален. The Dalmore зрее в два вида бъчви – от бял американски дъб, в които вече е отлежавал бърбън, и бъчви от шери от „Гонзалез Биас“ (Gonzalez Byass). Грандиозният финал в производството на кехлибареното съвършенство е плод на фина изобретателност. Някои подбрани партиди отлежават още веднъж в специално ръчно селектирани бъчви от признати винарни и изби. Всяка от тези бъчви дарява уискитата на The Dalmore със своите особени и незаменими характер, вкус и аромат.