Коктейли

Няма намерени продукти в тази категория

Чадърчето и портоколавият резен изглеждат очарователно, но не те правят от едно питие коктейл. Не се справят с тази задача и соковете и содата, когато се добавят към ром или водка. Тогава какво точно е необходимо за да се получи истински коктейл? Няколко са основните съставки – алкохол, вода, захар и битери. Но и много история.

Коктейлите традиционно са смятани за американско изобретение, но в действителност са вдъхновени от британските пуншове. Дори терминът „коктейл“ за първи път е забелязан в британски вестник от март 1798 г. Но дефиницията му, както е позната днес, се появява чак през 1806 г. в ежеседмично нюйоркско издание („The Balance and Columbian Repository“) – „стимулираща алкохолна напитка, състояща се от алкохол, захар, вода, битери“.

„Стимулирането“ винаги е била главната цел на коктейлите, но истинското изкуство на барманството дължи благодарности на един определен човек – Джери Томас. Роден в Кънектикът, барман, работил из цяла Америка и Европа, написва една от първите подробни книги с рецепти – „Ръководството на бармана“ („The Bartender’s Guide“). Тази енциклопедия на миксираните напитки се превръща в стандарт за барманите.

Но не всичко опира само до иновативно мислене. Времето също е от значение. Не било трудно да се открие, че ключовата съставка на коктейлите е ледът. Било трудно транспортирането и съхраняването му. Особено когато най-бързото средство за доставки са корабите. Но това не отказало Фредерик Тюдор „Ледения Крал“ (Frederick Tudor), който се сблъскал с многобройни провали в опитите да достави лед от студените ширини до топлите пристанища, докато съдбата не заработила в негова полза и не намерил решение на проблема с топенето. Така ледът светкавично набира популярност в САЩ и по света, което в същия миг разширирява възможностите на коктейлите, а ръстът в консумацията им буквално избухнал.

Със сигурност не за щастие, скоро след това дошло времето на Сухия режим, което заглушило славата на коктейлите. Във времето на световните войни пък традициите на коктейлите се запазват. Това се дължи на появата на Тики културата и култовите заведния в полинезийски стил от средата на 20-ти век. Вниманието, което привлякло Тики културата, много скоро се отразило и на коктейлите – развиват се все повече различни и впечатляващи комбинации.

В наши дни коктейлите са като модата. Тенденциите се сменят с течение на времето, но има и вечни класики. При всички случаи коктейлът е питие, чиято мисия е да утолява жаждата за разнообразие и екстравагантност. Затова винаги ще се радва на вниманието и доброто ни настроение.  

Рейтинг: 4.3 от 5 / Гласували: 3 глас(а)