Ракия

Произходът на ракията е спорен. Много са теориите относно кога и как се е появила. Но е безспорен фактът, че е традиционна за балканските народи високоалкохолна напитка. Произвежда се чрез дестилация на ферментирали плодови сокове. Най-популярни са гроздовите и сливовите ракии. Но голяма известност имат и ракиите, получавани от кайсии, дюли, смокини, круши, ябълки, праскови, череши.

Процесът на производство не е изключително сложен, но има своите тънкости. Започва се с внимателно подбиране на плодовете, оценка на качеството им, смачкаването или пресоването им. След това е редът на ферментацията им, който зависи от това дали плодовете са костилкови или не. Този процес е последван от етапа на варене на ракията. Последната част е периодът на отлежаване в дървени бъчви. Вкусът и цветът на ракията зависят не само от вида на използваната суровина, но и от начина и продължителността ѝ на отлежаване. Основните показатели на ракията, които внимателно се следят, са цвят, аромат и градус. 

Филтрирай
Опции за пазаруване
Категория
  • Ракия
Марка
  1. R. Jelinek
  2. Vasdavanos Distillery
  3. Zlatna
  4. Винекс Славянци
  5. ВИНПРОМ - ТРОЯН
  6. Културна
  7. Преслав
  8. Рубаят
  9. Тиквеш
  10. Ракия Културна
  11. The Alchemist
  12. Edoardo Miroglio
  13. Soli Invicto
  14. ВИНПРОМ
Less
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

Артикули 1-24 от 57

Страница
на страница
  1. Edoardo Miroglio Gold Разфасовка: 500 ml.
    19,80 лв.
  2. Soli Invicto Разфасовка: 500 ml.
    22,20 лв.
  3. The Alchemist Pamid Gewürztraminer Разфасовка: 500 ml.
    37,20 лв.
  4. The Alchemist Kaylashki Misket Разфасовка: 500 ml.
    40,80 лв.
  5. The Alchemist Mavrud Разфасовка: 500 ml.
    40,80 лв.
  6. Ракия Сортова Йойо Разфасовка: 500ml
    22,00 лв.
  7. Отлежала Ябълкова Разфасовка: 500ml
    16,00 лв.
  8. Ракия Прасковена Разфасовка: 500ml
    16,00 лв.
  9. Ракия Вишнева Разфасовка: 500ml
    16,00 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

Артикули 1-24 от 57

Страница
на страница

Ракия

Произходът на ракията е спорен. Много са теориите относно кога и как се е появила. Но е безспорен фактът, че е традиционна за балканските народи високоалкохолна напитка. Произвежда се чрез дестилация на ферментирали плодови сокове. Най-популярни са гроздовите и сливовите ракии. Но голяма известност имат и ракиите, получавани от кайсии, дюли, смокини, круши, ябълки, праскови, череши.

Процесът на производство не е изключително сложен, но има своите тънкости. Започва се с внимателно подбиране на плодовете, оценка на качеството им, смачкаването или пресоването им. След това е редът на ферментацията им, който зависи от това дали плодовете са костилкови или не. Този процес е последван от етапа на варене на ракията. Последната част е периодът на отлежаване в дървени бъчви. Вкусът и цветът на ракията зависят не само от вида на използваната суровина, но и от начина и продължителността ѝ на отлежаване. Основните показатели на ракията, които внимателно се следят, са цвят, аромат и градус.