Ром

Ромът  е от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. Основната суровина за производството му е меласата. Това е остатъчен сироп от пресоването на захарна тръстика. В миналото този сироп се смятал за отпадък. Но в крайна сметка за късмет на фермерите, се открило, че от него може да се произвежда силен интоксикант. Това се случва още през 16-ти в. от заселници на острови в Карибския басейн.

Днес процесът на производство на ром е усъвършенстван. Всеки производител със свой почерк бележи цвета, аромата и вкуса на рома по неповторим начин. Но за да опишем този процес, неминуемо трябва да започнем със захарната тръстика. След пресоването на стъблата ѝ извлеченият сироп се пречиства и преварява няколко пъти. Кристализираната захар се отделя за други цели, а полученият сладък и лепкав остатъчен сироп, наречен меласа, се използва като основна суровина за производството на ром.

Към нея се добавят вода и дрожди. Така получената смес, приличаща на каша, претърпява процес на ферментация, който продължава около 24 часа. След това започва сложният процес на дестилация. Много и различни са дестилаторите, които могат да се използват в този процес. Но играят важна роля в оформянето на различните видове ром от много леки до ароматни и с тежко тяло.

Отлежаването на рома се случва в дъбови бъчви. Може преди това да са използвани да отлежават бърбън, уиски, вино, коняк. Докато зрее в бъчвите, ромът получава тъмния си цвят и губи част от алкохолното си съдържание чрез изпаряване. Но с годините става по-мек и едновременно по-сложен и с по-плътно тяло.

Филтрирай
Опции за пазаруване
Категория
  • Ром
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

Артикули 1-24 от 148

на страница
  1. Пакет Spritzolito Разфасовка: 1.45 l.
    48,79 лв.
  2. El Dorado 12 YO с 2 чаши Разфасовка: 700 ml.
    61,10 лв.
  3. El Dorado 15 YO с 2 чаши Разфасовка: 700 ml.
    83,60 лв.
  4. El Dorado Uitvlugt Enmore 2008 Разфасовка: 700 ml.
    323,00 лв.
  5. El Dorado Port Mourant Uitvlugt 2010 Разфасовка: 700 ml.
    323,00 лв.
  6. El Dorado Diamond Port Mourant 2010 Разфасовка: 700 ml.
    323,00 лв.
  7. Angostura Cocoa Bitters Разфасовка: 100 ml.
    16,99 лв.
  8. Matusalem Insolito Разфасовка: 700 ml.
    48,99 лв.
  9. Pyrat XO Reserve Разфасовка: 700 ml.
    56,50 лв.
  10. Aguacana Разфасовка: 700 ml.
    19,89 лв.
  11. Depaz Cuvee De La Montagne Разфасовка: 700 ml.
    47,04 лв.
  12. Millonario 15 YO Разфасовка: 700 ml.
    103,39 лв.
  13. Millonario 10 YO Anniversario Разфасовка: 700 ml.
    85,75 лв.
  14. Doorly's XO Разфасовка: 700 ml.
    70,29 лв.
  15. Doorly's 5 YO Разфасовка: 700 ml.
    59,69 лв.
  16. Doorly's 12 YO Разфасовка: 700 ml.
    Редовна цена 90,29 лв. Промо цена 81,26 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

Артикули 1-24 от 148

на страница

Ром

Ромът  е от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. Основната суровина за производството му е меласата. Това е остатъчен сироп от пресоването на захарна тръстика. В миналото този сироп се смятал за отпадък. Но в крайна сметка за късмет на фермерите, се открило, че от него може да се произвежда силен интоксикант. Това се случва още през 16-ти в. от заселници на острови в Карибския басейн.

Днес процесът на производство на ром е усъвършенстван. Всеки производител със свой почерк бележи цвета, аромата и вкуса на рома по неповторим начин. Но за да опишем този процес, неминуемо трябва да започнем със захарната тръстика. След пресоването на стъблата ѝ извлеченият сироп се пречиства и преварява няколко пъти. Кристализираната захар се отделя за други цели, а полученият сладък и лепкав остатъчен сироп, наречен меласа, се използва като основна суровина за производството на ром.

Към нея се добавят вода и дрожди. Така получената смес, приличаща на каша, претърпява процес на ферментация, който продължава около 24 часа. След това започва сложният процес на дестилация. Много и различни са дестилаторите, които могат да се използват в този процес. Но играят важна роля в оформянето на различните видове ром от много леки до ароматни и с тежко тяло.

Отлежаването на рома се случва в дъбови бъчви. Може преди това да са използвани да отлежават бърбън, уиски, вино, коняк. Докато зрее в бъчвите, ромът получава тъмния си цвят и губи част от алкохолното си съдържание чрез изпаряване. Но с годините става по-мек и едновременно по-сложен и с по-плътно тяло.