Ром

Ромът  е от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. Основната суровина за производството му е меласата. Това е остатъчен сироп от пресоването на захарна тръстика. В миналото този сироп се смятал за отпадък. Но в крайна сметка за късмет на фермерите, се открило, че от него може да се произвежда силен интоксикант. Това се случва още през 16-ти в. от заселници на острови в Карибския басейн.

Днес процесът на производство на ром е усъвършенстван. Всеки производител със свой почерк бележи цвета, аромата и вкуса на рома по неповторим начин. Но за да опишем този процес, неминуемо трябва да започнем със захарната тръстика. След пресоването на стъблата ѝ извлеченият сироп се пречиства и преварява няколко пъти. Кристализираната захар се отделя за други цели, а полученият сладък и лепкав остатъчен сироп, наречен меласа, се използва като основна суровина за производството на ром.

Към нея се добавят вода и дрожди. Така получената смес, приличаща на каша, претърпява процес на ферментация, който продължава около 24 часа. След това започва сложният процес на дестилация. Много и различни са дестилаторите, които могат да се използват в този процес. Но играят важна роля в оформянето на различните видове ром от много леки до ароматни и с тежко тяло.

Отлежаването на рома се случва в дъбови бъчви. Може преди това да са използвани да отлежават бърбън, уиски, вино, коняк. Докато зрее в бъчвите, ромът получава тъмния си цвят и губи част от алкохолното си съдържание чрез изпаряване. Но с годините става по-мек и едновременно по-сложен и с по-плътно тяло.

Филтрирай
Избрани филтри
  1. Alc.%
    35.00%
  2. Alc.%
    40.00%
Опции за пазаруване
Категория
  • Ром
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

Артикули 1-24 от 77

Страница
на страница
  1. El Dorado 12 YO с 2 чаши Разфасовка: 700 ml.
    61,10 лв.
  2. Matusalem Insolito Разфасовка: 700 ml.
    48,99 лв.
  3. Millonario 15 YO Разфасовка: 700 ml.
    103,39 лв.
  4. Millonario 10 YO Anniversario Разфасовка: 700 ml.
    85,75 лв.
  5. Doorly's 5 YO Разфасовка: 700 ml.
    59,69 лв.
  6. Diplomatico Mantuano Разфасовка: 700 ml.
    Редовна цена 55,99 лв. Промо цена 47,59 лв.
  7. Diplomatico Reserva Exclusiva Разфасовка: 700 ml.
    91,49 лв.
  8. Abuelo 12 YO Разфасовка: 700 ml.
    Редовна цена 77,35 лв. Промо цена 61,11 лв.
  9. Stroh 40 Разфасовка: 700ml
    19,99 лв.
  10. Stroh Jagertee Разфасовка: 500ml
    15,92 лв.
  11. Albert Michler Solera 18 Разфасовка: 700ml
    65,99 лв.
  12. Albert Michler Reserva 1863 Разфасовка: 700ml
    50,99 лв.
  13. Matusalem Gran Reserva Solera 23 Разфасовка: 700 ml.
    99,99 лв.
  14. Matusalem Clasico 10 Разфасовка: 700 ml.
    36,99 лв.
  15. Matusalem Solera 7 Разфасовка: 700 ml.
    29,99 лв.
  16. Bacardi 8 YO Разфасовка: 700 ml.
    53,19 лв.
  17. Bacardi Spiced Разфасовка: 700 ml.
    19,99 лв.
  18. Dictador XO Insolent Solera Разфасовка: 700 ml.
    179,90 лв.
  19. Dictador XO Perpetual Solera Разфасовка: 700 ml.
    177,80 лв.
  20. Dictador Solera System 20 YO Разфасовка: 700 ml.
    98,95 лв.
  21. Dictador Solera System 12 YO Разфасовка: 700 ml.
    57,40 лв.
  22. Dictador Café Разфасовка: 700 ml.
    45,55 лв.
  23. Sixty Six Extra Old 12YO Разфасовка: 700 ml.
    52,99 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

Артикули 1-24 от 77

Страница
на страница

Ром

Ромът  е от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. Основната суровина за производството му е меласата. Това е остатъчен сироп от пресоването на захарна тръстика. В миналото този сироп се смятал за отпадък. Но в крайна сметка за късмет на фермерите, се открило, че от него може да се произвежда силен интоксикант. Това се случва още през 16-ти в. от заселници на острови в Карибския басейн.

Днес процесът на производство на ром е усъвършенстван. Всеки производител със свой почерк бележи цвета, аромата и вкуса на рома по неповторим начин. Но за да опишем този процес, неминуемо трябва да започнем със захарната тръстика. След пресоването на стъблата ѝ извлеченият сироп се пречиства и преварява няколко пъти. Кристализираната захар се отделя за други цели, а полученият сладък и лепкав остатъчен сироп, наречен меласа, се използва като основна суровина за производството на ром.

Към нея се добавят вода и дрожди. Така получената смес, приличаща на каша, претърпява процес на ферментация, който продължава около 24 часа. След това започва сложният процес на дестилация. Много и различни са дестилаторите, които могат да се използват в този процес. Но играят важна роля в оформянето на различните видове ром от много леки до ароматни и с тежко тяло.

Отлежаването на рома се случва в дъбови бъчви. Може преди това да са използвани да отлежават бърбън, уиски, вино, коняк. Докато зрее в бъчвите, ромът получава тъмния си цвят и губи част от алкохолното си съдържание чрез изпаряване. Но с годините става по-мек и едновременно по-сложен и с по-плътно тяло.