Ром

Филтрирай
Избрани филтри
  1. Марка
    Bacardi
Опции за пазаруване
Категория
  • Ром
Разфасовка
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

10 Артикули

на страница
  1. Bacardi Carta Blanca Разфасовка: 200ml
    8,49 лв.
  2. Bacardi 8 YO Разфасовка: 700 ml.
    53,19 лв.
  3. Bacardi Spiced Разфасовка: 700 ml.
    19,99 лв.
  4. Bacardi Reserva Разфасовка: 700 ml.
    53,19 лв.
  5. Bacardi Black (Carta Negra) Разфасовка: 1 l.
    33,29 лв.
  6. Bacardi Gold (Carta Oro) Разфасовка: 1 l.
    33,29 лв.
  7. Bacardi Superior (Carta Blanca) Разфасовка: 1 l.
    32,19 лв.
  8. Bacardi Black (Carta Negra) Разфасовка: 700 ml.
    23,99 лв.
  9. Bacardi Gold (Carta Oro) Разфасовка: 700 ml.
    23,99 лв.
  10. Bacardi Superior (Carta Blanca) Разфасовка: 700 ml.
    23,59 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

10 Артикули

на страница

Ром

Ромът  е от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. Основната суровина за производството му е меласата. Това е остатъчен сироп от пресоването на захарна тръстика. В миналото този сироп се смятал за отпадък. Но в крайна сметка за късмет на фермерите, се открило, че от него може да се произвежда силен интоксикант. Това се случва още през 16-ти в. от заселници на острови в Карибския басейн.

Днес процесът на производство на ром е усъвършенстван. Всеки производител със свой почерк бележи цвета, аромата и вкуса на рома по неповторим начин. Но за да опишем този процес, неминуемо трябва да започнем със захарната тръстика. След пресоването на стъблата ѝ извлеченият сироп се пречиства и преварява няколко пъти. Кристализираната захар се отделя за други цели, а полученият сладък и лепкав остатъчен сироп, наречен меласа, се използва като основна суровина за производството на ром.

Към нея се добавят вода и дрожди. Така получената смес, приличаща на каша, претърпява процес на ферментация, който продължава около 24 часа. След това започва сложният процес на дестилация. Много и различни са дестилаторите, които могат да се използват в този процес. Но играят важна роля в оформянето на различните видове ром от много леки до ароматни и с тежко тяло.

Отлежаването на рома се случва в дъбови бъчви. Може преди това да са използвани да отлежават бърбън, уиски, вино, коняк. Докато зрее в бъчвите, ромът получава тъмния си цвят и губи част от алкохолното си съдържание чрез изпаряване. Но с годините става по-мек и едновременно по-сложен и с по-плътно тяло.