Ром

Филтрирай
Избрани филтри
  1. Марка
    Havana Club
Опции за пазаруване
Категория
  • Ром
Разфасовка
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

7 Артикули

на страница
  1. Havana Club Club Seleccion De Maestros Разфасовка: 700 ml.
    74,99 лв.
  2. Havana Club Gran Reserva 15 Anos Разфасовка: 700 ml.
    269,00 лв.
  3. Havana Club Añejo 7 Year Old Разфасовка: 700 ml.
    39,98 лв.
  4. Havana Club Añejo 3 Year Old Разфасовка: 1 l.
    28,04 лв.
  5. Havana Club Añejo Especial Разфасовка: 1 l.
    29,19 лв.
  6. Havana Club Anejo Especial Разфасовка: 700 ml.
    23,50 лв.
  7. Havana Club Anejo 3 Year Old Разфасовка: 700 ml.
    21,59 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

7 Артикули

на страница

Ром

Ромът  е от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. Основната суровина за производството му е меласата. Това е остатъчен сироп от пресоването на захарна тръстика. В миналото този сироп се смятал за отпадък. Но в крайна сметка за късмет на фермерите, се открило, че от него може да се произвежда силен интоксикант. Това се случва още през 16-ти в. от заселници на острови в Карибския басейн.

Днес процесът на производство на ром е усъвършенстван. Всеки производител със свой почерк бележи цвета, аромата и вкуса на рома по неповторим начин. Но за да опишем този процес, неминуемо трябва да започнем със захарната тръстика. След пресоването на стъблата ѝ извлеченият сироп се пречиства и преварява няколко пъти. Кристализираната захар се отделя за други цели, а полученият сладък и лепкав остатъчен сироп, наречен меласа, се използва като основна суровина за производството на ром.

Към нея се добавят вода и дрожди. Така получената смес, приличаща на каша, претърпява процес на ферментация, който продължава около 24 часа. След това започва сложният процес на дестилация. Много и различни са дестилаторите, които могат да се използват в този процес. Но играят важна роля в оформянето на различните видове ром от много леки до ароматни и с тежко тяло.

Отлежаването на рома се случва в дъбови бъчви. Може преди това да са използвани да отлежават бърбън, уиски, вино, коняк. Докато зрее в бъчвите, ромът получава тъмния си цвят и губи част от алкохолното си съдържание чрез изпаряване. Но с годините става по-мек и едновременно по-сложен и с по-плътно тяло.