Филтрирай
Избрани филтри
  1. Вносител
    Оптимист 1 ЕООД
Опции за пазаруване
Категория
  • Ром
Марка
  1. El Dorado
  2. Navy Island
  3. Belizean Blue
  4. 1731 Fine&Rare
Less
Разфасовка
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

20 Артикули

на страница
  1. 1731 Belize 12 YO Разфасовка: 700 ml.
    82,70 лв.
  2. 1731 Barbados 8 YO Разфасовка: 700 ml.
    69,20 лв.
  3. 1731 Mauritius 7 YO Разфасовка: 700 ml.
    69,20 лв.
  4. 1731 Spanish Caribbean XO Разфасовка: 700 ml.
    57,50 лв.
  5. Belizean Blue Разфасовка: 700 ml.
    57,50 лв.
  6. Navy Island Pedro Ximenez Разфасовка: 700 ml.
    69,20 лв.
  7. El Dorado 12 YO с 2 чаши Разфасовка: 700 ml.
    64,70 лв.
  8. El Dorado 15 YO с 2 чаши Разфасовка: 700 ml.
    88,99 лв.
  9. El Dorado Uitvlugt Enmore 2008 Разфасовка: 700 ml.
    323,00 лв.
  10. El Dorado Port Mourant Uitvlugt 2010 Разфасовка: 700 ml.
    323,00 лв.
  11. El Dorado Diamond Port Mourant 2010 Разфасовка: 700 ml.
    323,00 лв.
  12. El Dorado Rum 8 YO Разфасовка: 700 ml.
    38,60 лв.
  13. El Dorado Rum 5 YO Разфасовка: 700 ml.
    29,60 лв.
  14. El Dorado Rum 21 YO Разфасовка: 700 ml.
    169,10 лв.
  15. El Dorado 25 Years Old Разфасовка: 700 ml.
    1 070,00 лв.
  16. El Dorado Versailles 2002 Разфасовка: 700 ml.
    349,99 лв.
  17. El Dorado Port Mourant 1999 Разфасовка: 700 ml.
    394,99 лв.
  18. El Dorado Enmore 1993 Разфасовка: 700 ml.
    385,99 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

20 Артикули

на страница

Ром

Ромът  е от малкото алкохолни напитки, които се произвеждат от вторичния продукт на друга индустрия. Основната суровина за производството му е меласата. Това е остатъчен сироп от пресоването на захарна тръстика. В миналото този сироп се смятал за отпадък. Но в крайна сметка за късмет на фермерите, се открило, че от него може да се произвежда силен интоксикант. Това се случва още през 16-ти в. от заселници на острови в Карибския басейн.

Днес процесът на производство на ром е усъвършенстван. Всеки производител със свой почерк бележи цвета, аромата и вкуса на рома по неповторим начин. Но за да опишем този процес, неминуемо трябва да започнем със захарната тръстика. След пресоването на стъблата ѝ извлеченият сироп се пречиства и преварява няколко пъти. Кристализираната захар се отделя за други цели, а полученият сладък и лепкав остатъчен сироп, наречен меласа, се използва като основна суровина за производството на ром.

Към нея се добавят вода и дрожди. Така получената смес, приличаща на каша, претърпява процес на ферментация, който продължава около 24 часа. След това започва сложният процес на дестилация. Много и различни са дестилаторите, които могат да се използват в този процес. Но играят важна роля в оформянето на различните видове ром от много леки до ароматни и с тежко тяло.

Отлежаването на рома се случва в дъбови бъчви. Може преди това да са използвани да отлежават бърбън, уиски, вино, коняк. Докато зрее в бъчвите, ромът получава тъмния си цвят и губи част от алкохолното си съдържание чрез изпаряване. Но с годините става по-мек и едновременно по-сложен и с по-плътно тяло.