Laurenz V. Friendly Gruner Veltliner

24,99 лв.
Наличност: На склад
Арт. номер
163802129
Повече информация
Подходящи храни Риба и морска храна
Alc.% 12.50%
Разфасовка 750 ml.
Регион Кремстал, Австрия (Kremstal, Austria)
Температура за сервиране 7°C
Сорт Грюнер Велтлинер (Grüner Veltliner)
Награди International Wine Challenge, 2008: Бронз; International Wine Challenge, 2009: Бронз; International Wine Challenge, 2013: Бронз International Wine Challenge, 2014: Бронз International Wine Challenge, 2016: Бронз
Вносител Авенди ООД
Цветът е сламен с искрящи отблясъци. Ароматът е неустоим букет от плодови ухания, елегантно примесени с типичните за Велтлинер пикантни нотки. Вкусът е чист, балансиран, пивък и плодов, с леко кисел привкус. 

История на производител: Laurenz V.

През 1849 г. Антон Мозер купува изба, която съществува от 1124 г. Превръща я в удивителна винарна с обширни и плодородни лозя. През 1880 г. синът му, Лоренц I, наследява избата и разширява бизнеса. Това е важна година в историята на Австро-Унгария. Тогава се ражда Робърт Щолц, Зигмунд Фройд среща бъдещата си съпруга, а Густав Климт получава първите си хонорари.  В последната година преди избухването на Първата световна война Лоренц II тръгва по стъпките на баща си. През 1929 г. Лоренц III поема отговорността за бизнеса. Предприемчивостта и изобретателността му го правят първия, който разширява редовете на лозята, за да се извършва машинна обработка на почвата. Утвърденият вече метод на изправяне и опъване на лозите е също негово въведение. С избора си на сорта Грюнер Велтлинер (Gruner Veltliner), за да създаде идеалното бяло вино, си спечелва псевдонима Дядо Грюнер (Grandpa Gruner). По негово време насажденията заемали по-малко от 1%, а днес представляват почти 40% от лозовата площ на Австрия. В средата на века, през 1953 г., бизнесът се поема от Лоренц IV, който стартира първото за Австрия биодинамично лозарство. Освен това отваря пазарите за страната след Втората световна война и разширява износа до пазара на 40 държави. А Лоренц V е днешният горд наследник на традициите на семейния винарски бизнес.