Ruffino Lumina Pinot Grigio

17,99 лв.
Наличност: На склад
Арт. номер
A03010001M0016
Повече информация
Подходящи храни Насладете се на Ruffino Lumina Pinot Grigio като аперитив или като прекрасен спътник на разнообразни храни. Подхожда си с шунка и меки сирена, пресни салати и тестени изделия със сметанови сосове. Също така се комбинира добре с морски дарове, миди, бяло месо или азиатски ястия.
Alc.% 14.00%
Разфасовка 750 ml.
Температура за сервиране 10-11 °C
Сорт 100% Пино Гриджо (Pinot Grigio)
Вносител Авенди ООД
Цветът е сламено жълт. Първоначалният аромат е с усещане за ливадни цветя и приятни нотки на круша. Последващият букетът от аромати е свеж и сложен, разкриващ изтънчени нотки на градински чай и мента, придружени от елегантна минералност, характерна за Пино Гриджо. Вкусът на Lumina е много ароматен и елегантен. Той е свеж и перфектно балансиран с приятна закръгленост. Типично минерално докосване завършва финала, който е с послевкус на жълта круша и бадем.

История на производител: Ruffino

Областта Тоскана е блестящата комбинация на различни фактори, които допринасят за неповторимите характеристики на виното от региона. Богатите на минерали почви, охлаждащото влиянието на Средиземно море и сухите лета подпомагат растежа и узряването на грозде в лозята, разположени на пищни, слънчеви хълмове. През 1877 г., братовчедите Иларио и Леополдо Руфино, прегърнали обща страст към винопроизводството, създават малка винарска изба в град Понтасивее, близо до Флоренция. Това е район, който вече има утвърдена, вековна традиция в отглеждането на изключително винено грозде. Във времето качеството на вината на винарната Ruffino, се развиват все повече и повече. Братовчедите Руфино усъвършенстват своите умения като приемат за свое мото „Тук правим идеалното вино“. Скоро вината Ruffino стават еталон за чисти и балансирани вина. Имиджът на Ruffino е затвърден както в национален, така и в международен мащаб, когато тяхното Chianti печели златен медал на изложбата за вино в Милано през 1881 г., награда в изложението през 1884 г. и друг златен медал на изложението в Антверпен през 1885 г. Заинтригуван от репутацията на винарската изба, през 1890 г. херцогът на Аоста предприема дълго пътуване, за да вкуси виното "Руфино", за което е чувал толкова много. Той е толкова впечатлен от вината, които опитал, че назначил Руфино за официален доставчик на италианското кралско семейство. През 1927 г. Руфино връща жеста, като кръщава своя първа реколта отлежали вина Riserva Ducale, кръстена на херцог Аоста, като признание за неговия уважаван патронаж. Репутацията на вината Ruffino продължава да се разраства и Ruffino започва да изнася вината си в САЩ и други държави. Всъщност, първото вино Chianti, внесено и продавано в САЩ, бе това на Ruffino. След Втората световна война Руфино закупува първия от своите Тоскански имоти - Villa di Montemasso (Вила ди Монтемасо) в региона Chianti Classico. Руфино продължава да инвестира в нови лозя и се превръща в една от първите големи винарни със собствени лозови насаждения в трите най-известни района в Италия, произвеждащи вино - Chianti Classico, Brunello di Montalcino и Vino Nobile di Montepulciano. Ruffino се утвърди като лидер в Chianti, като придоби известност със своите последователност и качество, а Ruffino Chianti се превърна в глобален посланик на тосканските вина по целия свят. Не е изненадващо, че когато през 1984 год. Кианти за пръв път бе признато за вино DOCG, Ruffino Chianti DOCG получи първата гаранционна лента # AAA00000001.