Ruffino Orvieto Classico Doc

13,19 лв.
Наличност: Изчерпано количество
Арт. номер
163802113
Повече информация
Подходящи храни Сервирайте Ruffino Orvieto Classico като аперитив. Чудесно си подхожда със следните ястия: кростини, покрити с печени домати, със зехтин, гарнирани с поръска от пармезан; леко запечени зеленчуци на скара, поръсени с копър; тънко нарязана шунка, гарнирана с босилек и зехтин; студени супи от тиква с леко тюрфелово масло; риба на скара със зехтин и розмарин; леки сирена като моцарела.
Alc.% 12.50%
Разфасовка 750 ml.
Температура за сервиране 15-17 °C
Сорт 40% Гречето (Grechetto), 20% Проканико (Procanico), 40% други бели сортове Вердело (Verdello) и Канайоло Бианко (Canaiolo Bianco).
Вносител Авенди ООД
Цветът на виното е брилянтен, сламено-жълт. Ароматът е букетът от отличителни плодови и цветни нотки на свежи ливадни цветя, цитрусови плодове, златна ябълка и финал  с минерално докосване. Вкусът на това вино е с гладка структура и киселинност. То притежава уникален минерален характер, който идва от варовиковата почва „туфа“ и завършек, с нотки на бадем.

История на производител: Ruffino

Областта Тоскана е блестящата комбинация на различни фактори, които допринасят за неповторимите характеристики на виното от региона. Богатите на минерали почви, охлаждащото влиянието на Средиземно море и сухите лета подпомагат растежа и узряването на грозде в лозята, разположени на пищни, слънчеви хълмове. През 1877 г., братовчедите Иларио и Леополдо Руфино, прегърнали обща страст към винопроизводството, създават малка винарска изба в град Понтасивее, близо до Флоренция. Това е район, който вече има утвърдена, вековна традиция в отглеждането на изключително винено грозде. Във времето качеството на вината на винарната Ruffino, се развиват все повече и повече. Братовчедите Руфино усъвършенстват своите умения като приемат за свое мото „Тук правим идеалното вино“. Скоро вината Ruffino стават еталон за чисти и балансирани вина. Имиджът на Ruffino е затвърден както в национален, така и в международен мащаб, когато тяхното Chianti печели златен медал на изложбата за вино в Милано през 1881 г., награда в изложението през 1884 г. и друг златен медал на изложението в Антверпен през 1885 г. Заинтригуван от репутацията на винарската изба, през 1890 г. херцогът на Аоста предприема дълго пътуване, за да вкуси виното "Руфино", за което е чувал толкова много. Той е толкова впечатлен от вината, които опитал, че назначил Руфино за официален доставчик на италианското кралско семейство. През 1927 г. Руфино връща жеста, като кръщава своя първа реколта отлежали вина Riserva Ducale, кръстена на херцог Аоста, като признание за неговия уважаван патронаж. Репутацията на вината Ruffino продължава да се разраства и Ruffino започва да изнася вината си в САЩ и други държави. Всъщност, първото вино Chianti, внесено и продавано в САЩ, бе това на Ruffino. След Втората световна война Руфино закупува първия от своите Тоскански имоти - Villa di Montemasso (Вила ди Монтемасо) в региона Chianti Classico. Руфино продължава да инвестира в нови лозя и се превръща в една от първите големи винарни със собствени лозови насаждения в трите най-известни района в Италия, произвеждащи вино - Chianti Classico, Brunello di Montalcino и Vino Nobile di Montepulciano. Ruffino се утвърди като лидер в Chianti, като придоби известност със своите последователност и качество, а Ruffino Chianti се превърна в глобален посланик на тосканските вина по целия свят. Не е изненадващо, че когато през 1984 год. Кианти за пръв път бе признато за вино DOCG, Ruffino Chianti DOCG получи първата гаранционна лента # AAA00000001.