Ruffino Riserve Ducale Chianti Classico Riserva Docg

35,75 лв.
Наличност: На склад
Арт. номер
163801099
Повече информация
Подходящи храни Насладете се на този тоскански скъпоценен камък с италиански ястия като прошуто, съчетано с други антипасти, ризото с гъби, спагети „болонезе“ и пилешко по ловджийски (cacciatore). Много подходящо е за месо на скара и печени зеленчуци.
Alc.% 14.00%
Разфасовка 750 ml.
Температура за сервиране 15-17 °C
Сорт 80% Санджовезе (Sangiovese), 20% Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon) и Мерло (Merlot).
Награди Decanter World Wine Awards, 2016: Бронзов медал;
Вносител Авенди ООД
Цветът на виното е интензивно рубиненочервен. Ароматът му се състои от букетът от елегантни флорални и плодови нотки. Виолетки, череши, диви плодове и сливи се смесват деликатно с пикантните нотки на тютюн, карамфил и бял пипер. Вкусът на виното допълват перфектно ароматите. Плодовият вкус се придружава от стабилни, но нежни и свежи танини. Финалът е дълъг и с приятна минерализация.

История на производител: Ruffino

Това великолепно вино „Руфино“ е едно от най-ценните, откакто бе пуснато за първи път през 1927 година. Riserva Ducale е изработена, използвайки съвременни техники за вино, за да подобри традиционните италиански методи и е широко призната за еталон за Chianti Classico Riserva. Защо се използва това име Дукале (Ducale)? Дукале означава „херцог“ на италиански език. Riserva Ducale почита херцог Аоста. Той е бил толкова впечатлен от виното, че през 1890 г. той избира Ruffino като официален доставчик на вино за италианското кралско семейство. Тази чест е отбелязана не само в наименованието на виното, но се изобразява и на иконичния етикет, един от най-известните в света на италианското вино. Виното Ruffino Riserve Ducale Chianti Classico Riserva Docg се произвежда от 1927 година. Ruffino традиционно работи с малка група от производители, които са избрани толкова внимателно, колкото и лозята им. Гроздето за това вино се отглежда в лозя, разположени в традиционния район Chianti Classico в провинциите Сиена и Флоренция. Почвата на лозята е типична за областта на Chianti Classico- глинеста и съдържаща в изобилие скалата galestro. Микроклиматът варира от една област в друга, което допринася за богатството на виното и сложните му аромати. Гъстота на лозите е от 1400 до 2000 лози за акър. Беритбата на реколтата започва през третата седмица на септември и продължи до втората седмица на октомври. Ферментацията се подпомага чрез претакане и удар чрез изсипване, което се провежда в термо-контролирани вани от неръждаема стомана, при средна температура от 28°С в продължение на 8 дни. Продължава в накисване на люспите за още 8 дни. След това виното отлежава в продължение на 24 месеца - 12 месеца в дъбови бъчви (от около 1000 до 2100 литра) и 12 месеца в съдове от неръждаема стомана, поставени в бетонни вани. След това виното отлежава още 3 месеца в бутилките, преди да се пристъпи към продажбата му.