Уиски

Филтрирай
Douglas Laing The Epicurean Vated Malt
Douglas Laing The Epicurean Vated Malt Разфасовка 700 ml.
63,80 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Probably Speyside'S 50 YO 1967 XO
Douglas Laing Probably Speyside'S 50 YO 1967 XO Разфасовка 700 ml.
3 500,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Big Peat Feis Ile 2019
Douglas Laing Big Peat Feis Ile 2019 Разфасовка 700 ml.
89,00 лв.
Добави в количката
Bowmore 18 YO Deep & Complex
Bowmore 18 YO Deep & Complex Разфасовка 700 ml.
172,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Rock Oyster Vatted Malt
Douglas Laing Rock Oyster Vatted Malt Разфасовка 700 ml.
72,80 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Invergordon 51 YO 1966 -XO
Douglas Laing Invergordon 51 YO 1966 -XO Разфасовка 700 ml.
1 115,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Timorous Beastie
Douglas Laing Timorous Beastie Разфасовка 700 ml.
72,80 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Big Peat Christmas Vatted Malt 53.9%
Douglas Laing Big Peat Christmas Vatted Malt 53.9% Разфасовка 700 ml.
89,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Big Peat Christmas Vatted Malt
Douglas Laing Big Peat Christmas Vatted Malt Разфасовка 700 ml.
89,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Op Allt-A-Bhainne 18YO
Douglas Laing Op Allt-A-Bhainne 18YO Разфасовка 700 ml.
162,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Оp Inchgower Sherry 20YO
Douglas Laing Оp Inchgower Sherry 20YO Разфасовка 700 ml.
188,00 лв.
Добави в количката
Bowmore Islay 15 Y.O.
Bowmore Islay 15 Y.O. Разфасовка 700 ml.
108,00 лв.
Добави в количката
Bowmore Islay 12 Y.O.
Bowmore Islay 12 Y.O. Разфасовка 700 ml.
66,00 лв.
Добави в количката
Bowmore Islay 12 Y.O.
Bowmore Islay 12 Y.O. Разфасовка 350 ml.
34,80 лв.
Добави в количката

Откъде идва уискито? „От магазина“ не е грешен отговор, но не задоволява любопитството дори в най-малка степен. Истинският отговор на този въпрос историята пази ревностно. Ние само знаем, че се намира някъде между Шотландия и Ирландия в средата на 15 в., когато тайните на дестилацията били донесени от Средния изток. Шотландците и ираландците, които вече били наясно с процеса на отглеждане на зърнени култури, използвали новата техника, за да получават алкохол от различни ферментирали зърнени каши. В началото използвали този алкохол само по медицински причини. Но не след дълго се превърнал в предпочитана напитка. Кога е открит метода на съхраняване в бъчви също е въпрос, лишен от конкретен отговор. Но е абсолютно сигурно, че когато този начин за съхранение започнал, веднага се е установило, че това придава на суровия алкохол пленяващ цвят и мек и пивък вкус. В наши дни престоят в дъбови бъчви трябва да е най-малко 3 години, за да може крайният продукт законно да бъде наричан „уиски“.

Процесът на дестилиране на ферментирали зърнени каши и отлежаване в дъбови бъчви е разпространен по цялото земно кълбо. В резултат на това видовете уиски са забележително много. Основната разлика е мястото на производството, но е съществена и разликата в изписването на англисйката дума за уиски – „whisky“ се използва само за шотланските уискита, а „whiskey“ – за всички останали. Според съставките си усикитата могат да бъдат разделени в три основни групи – малцово, зърнено, смесено. Според произхода си могат да се категоризират като шотландско, ирландско, американско, канадско, японско и други. В зависимост от начина на дестилация, ферментациа и периода на отлежаване също се разпределят в различни категории. Но независимо колко е организиран светът на уискито, пътешествието из него винаги ще е непредсказуемо, вълнуващо и запомнящо се. 

Рейтинг: 4.7 от 5 / Гласували: 19 глас(а)