Уиски

Уиски
Филтрирай
Douglas Laing Op  Invergordon 28Yo
Douglas Laing Op  Invergordon 28Yo Разфасовка 700 ml.
188,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Xop Mortlach  1989 26Yo
Douglas Laing Xop Mortlach  1989 26Yo Разфасовка 700 ml.
609,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Op Blair Athol-Sherry 18Yo
Douglas Laing Op Blair Athol-Sherry 18Yo Разфасовка 700 ml.
162,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Xop Benrinnes  1984  30Yo
Douglas Laing Xop Benrinnes  1984  30Yo Разфасовка 700 ml.
674,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Оp Inchgower Sherry 20Yo
Douglas Laing Оp Inchgower Sherry 20Yo Разфасовка 700 ml.
188,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Op  Braeval-Sherry 14Yo
Douglas Laing Op  Braeval-Sherry 14Yo Разфасовка 700 ml.
125,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Xop Caol Ila 1979 35Yo 47.1%
Douglas Laing Xop Caol Ila 1979 35Yo 47.1% Разфасовка 700 ml.
845,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Op Allt-A-Bhainne 18Yo
Douglas Laing Op Allt-A-Bhainne 18Yo Разфасовка 700 ml.
162,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Xop Teaninich  1983  30Yo
Douglas Laing Xop Teaninich  1983  30Yo Разфасовка 700 ml.
620,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Op Glen Keith 20Yo
Douglas Laing Op Glen Keith 20Yo Разфасовка 700 ml.
188,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Xop Auchentoshan 1984 30Yo
Douglas Laing Xop Auchentoshan 1984 30Yo Разфасовка 700 ml.
800,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Xop Aberlour 1990 25Yo
Douglas Laing Xop Aberlour 1990 25Yo Разфасовка 700 ml.
467,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Xop  Macallan 1990  25Yo
Douglas Laing Xop  Macallan 1990  25Yo Разфасовка 700 ml.
1 682,00 лв.
Добави в количката
Douglas Laing Xop Garnheath  1974 42Yo
Douglas Laing Xop Garnheath  1974 42Yo Разфасовка 700 ml.
800,00 лв.
Добави в количката

Откъде идва уискито? „От магазина“ не е грешен отговор, но не задоволява любопитството дори в най-малка степен. Истинският отговор на този въпрос историята пази ревностно. Ние само знаем, че се намира някъде между Шотландия и Ирландия в средата на 15 в., когато тайните на дестилацията били донесени от Средния изток. Шотландците и ираландците, които вече били наясно с процеса на отглеждане на зърнени култури, използвали новата техника, за да получават алкохол от различни ферментирали зърнени каши. В началото използвали този алкохол само по медицински причини. Но не след дълго се превърнал в предпочитана напитка. Кога е открит метода на съхраняване в бъчви също е въпрос, лишен от конкретен отговор. Но е абсолютно сигурно, че когато този начин за съхранение започнал, веднага се е установило, че това придава на суровия алкохол пленяващ цвят и мек и пивък вкус. В наши дни престоят в дъбови бъчви трябва да е най-малко 3 години, за да може крайният продукт законно да бъде наричан „уиски“.

Процесът на дестилиране на ферментирали зърнени каши и отлежаване в дъбови бъчви е разпространен по цялото земно кълбо. В резултат на това видовете уиски са забележително много. Основната разлика е мястото на производството, но е съществена и разликата в изписването на англисйката дума за уиски – „whisky“ се използва само за шотланските уискита, а „whiskey“ – за всички останали. Според съставките си усикитата могат да бъдат разделени в три основни групи – малцово, зърнено, смесено. Според произхода си могат да се категоризират като шотландско, ирландско, американско, канадско, японско и други. В зависимост от начина на дестилация, ферментациа и периода на отлежаване също се разпределят в различни категории. Но независимо колко е организиран светът на уискито, пътешествието из него винаги ще е непредсказуемо, вълнуващо и запомнящо се. 

Рейтинг: 4.2 от 5 / Гласували: 6 глас(а)