Филтрирай
Избрани филтри
  1. Цена
    75,00 лв. - 99,99 лв.
Опции за пазаруване
Категория
  • БЪРБЪН
  • ТЕНЕСИ
Марка
  1. Baker's
  2. Basil Hayden's
  3. Eagle rare
  4. Evan Williams
  5. Jack Daniels
  6. Jefferson'S
  7. Journeyman
  8. Maker’s Mark
  9. Woodford
Less
Разфасовка

Американско уиски

Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

11 Артикули

на страница
  1. Journeyman Corsets & Whips Разфасовка: 500 ml.
    97,99 лв.
  2. Eagle rare 10 Y.O Разфасовка: 700 ml.
    76,00 лв.
  3. Woodford Reserve Double Oaked Разфасовка: 700 ml.
    89,76 лв.
  4. Woodford Reserve с чаша Разфасовка: 700 ml.
    76,44 лв.
  5. Cedar Ridge Lowa Bourbon Разфасовка: 700 ml.
    76,50 лв.
  6. Jefferson's Bourbon Разфасовка: 700 ml.
    89,00 лв.
  7. Evan Williams Single Barrel Разфасовка: 700 ml.
    99,99 лв.
  8. Baker's Разфасовка: 700 ml.
    99,00 лв.
  9. Basil Hayden's Разфасовка: 700 ml.
    84,00 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

11 Артикули

на страница

Американско

Пионерите в производството на уиски по северноамериканските земи са втората вълна от заселници, започнала през 1745 г. Разбира се, това са основно шотландци и ирландци, носещи със себе си ценното познание за дестилация на алкохол от зърно. Въпреки че историята на американското уиски започва сравнително късно, днес САЩ са на второ място в света в производството и продажбата на уиски.

Отличителната черта е, че за производството му се използват царевица и ръж, във варен вид, което опростява процеса на правенето на уиски. Друга специфика на този вид уиски е отлежаването му в обгорени дъбови бъчви. Но откъде и как се е появил този метод, не е известно с точност. Възможно е да е случайност или стара техника за обгаряне на бъчвите преди използване, когато преди това в тях се е държало нещо друго. Може и да е съвсем умишлено, тъй като производителят е осъзнал, че това ще придаде сладък вкус и богат златист цвят.

Основно тези уискита могат да бъдат групирани в следните категории:

Бърбън – произвежда се от зърнена каша с минимум 51% царевица, но не повече от 79%. Отлежава в нови, обгорени бъчви от бял дъб. Проявява типичния за американско уиски по-сладък вкус. Макар да не съществува официално правило, обвързващо напитката с конкретно място на производство, почти всички дестилерии за бърбън са разположени в щата Кентъки.

Царевично – произвежда се от зърнена каша с най-малко 80% царевица (ако царевицата е под 79%, влиза в категория бърбън). Не изисква продължително отлежаване и може да се бутилира почти веднага след дестилацията.

Ръжено – за производството му е необходима зърнена каша, която съдържа най-малко 51% ръж. Зрее в нови и обгорени дъбови бъчви. Вкусът е по-остър и по-плътен в сравнение с бърбъна, което го прави чудесна негова алтернатива в коктейла Old Fashioned.

Тенеси - за производство му се използва царевица (не по-малко от 51% в смес от зърнени култури). Две са основните разлики между това уиски и бърбъна. Да се произвежда в щата Тенеси и да се филтрира в специална система през кленов въглен. В резултат се получава много по-деликатна напитка.

Пшенично – основна съставка тук е пшеничната каша със съдържание на най-малко 51% пшеница. За зреенето отново са необходими нови и обгорени дъбови бъчви. Пшеницата е единственото, което го отличава от бърбъна и прави вкуса по-мек.

Бяло куче – името идва от английското “White dog”. Наричано е още “moonlight” (лунна светлина) и “white whiskey” (бяло уиски). Отличителното тук е, че се бутилира веднага след завършаването на дестилационния процес и  обикновено се добавя вода за да се обере силата му. Но така се проявява характерът на дестилирания алкохол в естествената му форма.

Други американски  уискита – това са едномалцови, смесени или произведени в малки дестилерии, които не се вписват в останалите категории.