Американско уиски бърбън

Bulleit Bourbon
Bulleit Bourbon Разфасовка 700 ml.
41,49 лв.
Добави в количката
Knob Creek Kentucky Straight Bourbon 2 броя
Knob Creek Kentucky Straight Bourbon 2 броя Разфасовка 2x700 ml.
101,87 лв.
Добави в количката
Jim Beam Double Oak 2 броя
Jim Beam Double Oak 2 броя Разфасовка 2x700 ml.
65,98 лв.
Добави в количката
Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon 2 броя
Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon 2 броя Разфасовка 2x700 ml.
81,38 лв.
Добави в количката
Bulleit Bourbon with ice crusher bag
Bulleit Bourbon with ice crusher bag Разфасовка 700 ml.
42,49 лв.
Добави в количката
Bulleit 10 YO
Bulleit 10 YO Разфасовка 700 ml.
55,99 лв.
Добави в количката
Hudson Baby
Hudson Baby Разфасовка 350 ml.
66,90 лв.
Добави в количката
Hudson Four Grain
Hudson Four Grain Разфасовка 350 ml.
66,90 лв.
Добави в количката
Bulleit 95 Rye
Bulleit 95 Rye Разфасовка 700 ml.
46,99 лв.
Добави в количката
Four Roses Small Batch
Four Roses Small Batch Разфасовка 700 ml.
46,01 лв.
Добави в количката
Jim Beam Original
Jim Beam Original Разфасовка 700 ml.
21,90 лв.
Добави в количката
Jim Beam Original Metal Box
Jim Beam Original Metal Box Разфасовка 700 ml.
21,48 лв.
Добави в количката
Four Roses Single Barel
Four Roses Single Barel Разфасовка 700 ml.
59,00 лв.
Добави в количката
Four Roses
Four Roses Разфасовка 1 l.
31,30 лв.
Добави в количката
Four Roses
Four Roses Разфасовка 700 ml.
22,60 лв.
Добави в количката

Бърбън

Трябва да е дестилирано от зърно, в което има най-малко 51% царевица. Останалите съставки са малц, немалциран ечемик, ръж, пшеница. Също така царевицата не трябва да е повече от 79% от суровината. Над този процент става дума за царевично уиски. Обикновено суровината за бърбън е около 70% царевица.
Трябва да е отлежало в нови обгорени дъбови бъчви – използват се еднократно. Ако е отлежало минимум 2 години, покрива категорията Straight Bourbon (виж по-долу Straight Whiskey). Няма изискване какъв вид да е дъбът, но обикновено се използва бял американски дъб. Обикновено масовите бърбъни са направени основно от дестилати, отлежали не повече от 3 месеца.
Трябва да е дестилирано от ферментирала зърнена каша и с алкохолно съдържание не повече от 160 proof, което отговаря на 80% алкохол. Целта е да не е чист спирт с висок градус, а все пак дестилат с повече аромати и вкусови особености на суровината. Но дестилатът трябва да се пълни в бъчвите за отлежаване разреден, с не повече от 62,5% алкохол (125 proof).
Трябва да е произведено в САЩ. Името идва от района “Олд Бърбън” в община „Бърбън“ в щата Кентъки, кръстена така през 1785 г. на френската кралска фамилия – Бурбоните. Там се установили няколко спиртоварни, които варели уиски с преобладаващо церевична суровина, в смес с малц, ечемик и ръж. Само в Кентъки се произвежда истински бърбън, твърдят местните производители. Затова съществува заблуда, че по изискване наименованието бърбън се отнася само за уиски, произведено там. Но няма такова изискване, бърбън се произвежда в различни щати.

Рейтинг: 5 от 5 / Гласували: 2 глас(а)