Филтрирай
Избрани филтри
  1. Цена
    25,00 лв. - 49,99 лв.
  2. Марка
    Buffalo Trace
  3. Марка
    Jim Beam
Опции за пазаруване
Категория
  • БЪРБЪН
Марка
  1. Bulleit
  2. American Eagle
  3. Buffalo Trace
  4. Evan Williams
  5. Four Roses
  6. Jack Daniels
  7. Jim Beam
  8. Knob Creek
  9. Maker’s Mark
  10. Wild Turkey
  11. Bowsaw
  12. Koval
Less
Разфасовка
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

7 Артикули

на страница
  1. Buffalo Trace Разфасовка: 700 ml.
    37,50 лв.
  2. Jim Beam Black 6 YO Разфасовка: 700 ml.
    39,90 лв.
  3. Jim Beam Double Oak Разфасовка: 700 ml.
    Редовна цена 44,84 лв. Промо цена 37,67 лв.
  4. Jim Beam White Разфасовка: 1 l.
    31,90 лв.
  5. Jim Beam Rye 4 Y.O. Разфасовка: 700 ml.
    39,10 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

7 Артикули

на страница

Американско

Пионерите в производството на уиски по северноамериканските земи са втората вълна от заселници, започнала през 1745 г. Разбира се, това са основно шотландци и ирландци, носещи със себе си ценното познание за дестилация на алкохол от зърно. Въпреки че историята на американското уиски започва сравнително късно, днес САЩ са на второ място в света в производството и продажбата на уиски.

Отличителната черта е, че за производството му се използват царевица и ръж, във варен вид, което опростява процеса на правенето на уиски. Друга специфика на този вид уиски е отлежаването му в обгорени дъбови бъчви. Но откъде и как се е появил този метод, не е известно с точност. Възможно е да е случайност или стара техника за обгаряне на бъчвите преди използване, когато преди това в тях се е държало нещо друго. Може и да е съвсем умишлено, тъй като производителят е осъзнал, че това ще придаде сладък вкус и богат златист цвят.

Основно тези уискита могат да бъдат групирани в следните категории:

Бърбън – произвежда се от зърнена каша с минимум 51% царевица, но не повече от 79%. Отлежава в нови, обгорени бъчви от бял дъб. Проявява типичния за американско уиски по-сладък вкус. Макар да не съществува официално правило, обвързващо напитката с конкретно място на производство, почти всички дестилерии за бърбън са разположени в щата Кентъки.

Царевично – произвежда се от зърнена каша с най-малко 80% царевица (ако царевицата е под 79%, влиза в категория бърбън). Не изисква продължително отлежаване и може да се бутилира почти веднага след дестилацията.

Ръжено – за производството му е необходима зърнена каша, която съдържа най-малко 51% ръж. Зрее в нови и обгорени дъбови бъчви. Вкусът е по-остър и по-плътен в сравнение с бърбъна, което го прави чудесна негова алтернатива в коктейла Old Fashioned.

Тенеси - за производство му се използва царевица (не по-малко от 51% в смес от зърнени култури). Две са основните разлики между това уиски и бърбъна. Да се произвежда в щата Тенеси и да се филтрира в специална система през кленов въглен. В резултат се получава много по-деликатна напитка.

Пшенично – основна съставка тук е пшеничната каша със съдържание на най-малко 51% пшеница. За зреенето отново са необходими нови и обгорени дъбови бъчви. Пшеницата е единственото, което го отличава от бърбъна и прави вкуса по-мек.

Бяло куче – името идва от английското “White dog”. Наричано е още “moonlight” (лунна светлина) и “white whiskey” (бяло уиски). Отличителното тук е, че се бутилира веднага след завършаването на дестилационния процес и  обикновено се добавя вода за да се обере силата му. Но така се проявява характерът на дестилирания алкохол в естествената му форма.

Други американски  уискита – това са едномалцови, смесени или произведени в малки дестилерии, които не се вписват в останалите категории.