Бяло вино

Бяло
Филтрирай
Barolo Barbera D'Alba Quattro Fratelli
Barolo Barbera D'Alba Quattro Fratelli Разфасовка 750 ml.
24,29 лв.
Добави в количката
Barton & Guestier Sancerre Blanc
Barton & Guestier Sancerre Blanc Разфасовка 750 ml.
19,99 лв.
Добави в количката
Belan Classic Tikves
Belan Classic Tikves Разфасовка 750 ml.
5,99 лв.
Добави в количката
Blossom Hill White
Blossom Hill White Разфасовка 750 ml.
6,99 лв.
Добави в количката
Bottega Chardonnay
Bottega Chardonnay Разфасовка 750 ml.
11,99 лв.
Добави в количката
Bottega Pinot Grigio
Bottega Pinot Grigio Разфасовка 750 ml.
12,99 лв.
Добави в количката
Bottega Prosecco White Gold
Bottega Prosecco White Gold Разфасовка 750 ml.
34,99 лв.
Добави в количката
Bottega Sauvignon Blanc
Bottega Sauvignon Blanc Разфасовка 750 ml.
13,99 лв.
Добави в количката
Chablis Laroche
Chablis Laroche Разфасовка 750 ml.
34,49 лв.
Добави в количката
Chablis Laroche
Chablis Laroche Разфасовка 375 ml.
20,99 лв.
Добави в количката
Chablis Premier Cru Fourchaume
Chablis Premier Cru Fourchaume Разфасовка 750 ml.
69,99 лв.
Добави в количката
Chablis Premier Cru, Domaine Laroche Les Vaudevey
Chablis Premier Cru, Domaine Laroche Les Vaudevey Разфасовка 750 ml.
55,99 лв.
Добави в количката
Chablis Saint Martin
Chablis Saint Martin Разфасовка 750 ml.
38,99 лв.
Добави в количката
Chardonnay
Chardonnay Разфасовка 10 l.
36,00 лв.
Добави в количката
Chardonnay Barrel Z Zelanos
Chardonnay Barrel Z Zelanos Разфасовка 750 ml.
19,99 лв.
Добави в количката

Бяло

За бялото вино се използват сортове бяло грозде. Но не само. То може да се произведе и от червено грозде. Специфичното е, че се използва само чистият сок от червено грозде без ципите. Сокът на повечето видове червено грозде няма червена пигментация. Цветът на виното, най-общо казано се съдържа само в ципите, така че вино, направено само от сока на червено грозде, може също да бъде бяло.

На практика обаче много малко бели вина се правят от червено грозде. Технологията на бялото вино, разбира се, започва с гроздобера, преминава през бързо транспортиране, за да се избегне евентурална спонтанна ферментация. Следва процес на отстраняване на всичко, което би могло да попадне сред чепките с грозде. След това идва етапът на мачкане и отделяне на чепките. Важно за тези вина е веднага след това да се отделят и от всички останали твърди чстици – ципи, семки, месеста част. Така се избягва преминаването на нежелани дъбилни вещества. Пречистената вече мъст е готова за ферментация.

Белите вина са по-чувствителни и взискателни по отношение на температурата. Затова градусите трябва да се поддържат постоянни и ненадвишаващи 15oC. След завършването на ферментационните процеси вината се подлагат на избистряне и филтриране. Накрая се прехвърлят в други съдове и, ако са предвидени за отлежаване, остават в тях, а ако не – подлежат на бутилиране. А тук настъпва нашето време. Времето, в което в компанията на близки и приятели се наслаждаваме на избора си на най-подходящата бутилка бяло вино.  

Рейтинг: 5 от 5 / Гласували: 2 глас(а)