Бяло вино

Бяло
Филтрирай
Enira White
Enira White Разфасовка 750 ml.
19,99 лв.
Добави в количката
Sanz Verdejo
Sanz Verdejo Разфасовка 750 ml.
16,97 лв.
Добави в количката
El Loco de Finca La Colina
El Loco de Finca La Colina Разфасовка 750 ml.
20,99 лв.
Добави в количката
Sanz Classic
Sanz Classic Разфасовка 750 ml.
16,97 лв.
Добави в количката
Finca La Colina Verdejo
Finca La Colina Verdejo Разфасовка 750 ml.
28,19 лв.
Добави в количката
Cotes Du Rhone Appellation
Cotes Du Rhone Appellation Разфасовка 750 ml.
11,00 лв.
Добави в количката
Chardonnay Vinsobraise
Chardonnay Vinsobraise Разфасовка 750 ml.
13,00 лв.
Добави в количката
Fine Fleur Domaine Des Lauribert
Fine Fleur Domaine Des Lauribert Разфасовка 750 ml.
15,00 лв.
Добави в количката
Origine Cotes du Rhone Cellier Des Templiers
Origine Cotes du Rhone Cellier Des Templiers Разфасовка 750 ml.
29,00 лв.
Добави в количката
Viognier Clos Du Pere Clement
Viognier Clos Du Pere Clement Разфасовка 750 ml.
25,00 лв.
Добави в количката
Cuvee Laurine Domaine Saint Luc
Cuvee Laurine Domaine Saint Luc Разфасовка 750 ml.
23,00 лв.
Добави в количката
Grignan Les Adhemar Cellier Des Templiers
Grignan Les Adhemar Cellier Des Templiers Разфасовка 750 ml.
16,00 лв.
Добави в количката
Глушник Мускат И Вионие
Глушник Мускат И Вионие Разфасовка 750 ml.
14,76 лв.
Добави в количката
Глушник Гевюрцтраминер И Пино Гриджо
Глушник Гевюрцтраминер И Пино Гриджо Разфасовка 750 ml.
14,76 лв.
Добави в количката
Рупел Тамянка
Рупел Тамянка Разфасовка 750 ml.
12,50 лв.
Добави в количката

Бяло

За бялото вино се използват сортове бяло грозде. Но не само. То може да се произведе и от червено грозде. Специфичното е, че се използва само чистият сок от червено грозде без ципите. Сокът на повечето видове червено грозде няма червена пигментация. Цветът на виното, най-общо казано се съдържа само в ципите, така че вино, направено само от сока на червено грозде, може също да бъде бяло.

На практика обаче много малко бели вина се правят от червено грозде. Технологията на бялото вино, разбира се, започва с гроздобера, преминава през бързо транспортиране, за да се избегне евентурална спонтанна ферментация. Следва процес на отстраняване на всичко, което би могло да попадне сред чепките с грозде. След това идва етапът на мачкане и отделяне на чепките. Важно за тези вина е веднага след това да се отделят и от всички останали твърди чстици – ципи, семки, месеста част. Така се избягва преминаването на нежелани дъбилни вещества. Пречистената вече мъст е готова за ферментация.

Белите вина са по-чувствителни и взискателни по отношение на температурата. Затова градусите трябва да се поддържат постоянни и ненадвишаващи 15oC. След завършването на ферментационните процеси вината се подлагат на избистряне и филтриране. Накрая се прехвърлят в други съдове и, ако са предвидени за отлежаване, остават в тях, а ако не – подлежат на бутилиране. А тук настъпва нашето време. Времето, в което в компанията на близки и приятели се наслаждаваме на избора си на най-подходящата бутилка бяло вино.  

Рейтинг: 5 от 5 / Гласували: 2 глас(а)