Бяло
Филтрирай
Избрани филтри
 1. Вносител
  Ви Ен Джи ООД
Опции за пазаруване
Категория
 • Бяло
Марка
 1. Cellier Des Templiers
 2. Clos Du Pere Clement
 3. Domaine Des Lauribert
 4. Domaine Saint Luc
 5. La Vinsobraise    
Less
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

7 Артикули

на страница
 1. Cotes Du Rhone Appellation Разфасовка: 750 ml.
  14,99 лв.
 2. Chardonnay Vinsobraise Разфасовка: 750 ml.
  14,39 лв.
 3. Fine Fleur Domaine Des Lauribert Разфасовка: 750 ml.
  19,49 лв.
 4. Viognier Clos Du Pere Clement Разфасовка: 750 ml.
  27,59 лв.
 5. Cuvee Laurine Domaine Saint Luc Разфасовка: 750 ml.
  27,29 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

7 Артикули

на страница

Бяло

За бялото вино се използват сортове бяло грозде. Но не само. То може да се произведе и от червено грозде. Специфичното е, че се използва само чистият сок от червено грозде без ципите. Сокът на повечето видове червено грозде няма червена пигментация. Цветът на виното, най-общо казано се съдържа само в ципите, така че вино, направено само от сока на червено грозде, може също да бъде бяло.

На практика обаче много малко бели вина се правят от червено грозде. Технологията на бялото вино, разбира се, започва с гроздобера, преминава през бързо транспортиране, за да се избегне евентурална спонтанна ферментация. Следва процес на отстраняване на всичко, което би могло да попадне сред чепките с грозде. След това идва етапът на мачкане и отделяне на чепките. Важно за тези вина е веднага след това да се отделят и от всички останали твърди чстици – ципи, семки, месеста част. Така се избягва преминаването на нежелани дъбилни вещества. Пречистената вече мъст е готова за ферментация.

Белите вина са по-чувствителни и взискателни по отношение на температурата. Затова градусите трябва да се поддържат постоянни и ненадвишаващи 15oC. След завършването на ферментационните процеси вината се подлагат на избистряне и филтриране. Накрая се прехвърлят в други съдове и, ако са предвидени за отлежаване, остават в тях, а ако не – подлежат на бутилиране. А тук настъпва нашето време. Времето, в което в компанията на близки и приятели се наслаждаваме на избора си на най-подходящата бутилка бяло вино.