Историята на ром Brugal започва преди около 130 години в Пуерто Плата, Доминиканската република, заедно с дон Андреас Бругал Монтанер и неговата силна страст, всеотдайност и упоритост. През 1888 г. той основава компания с име Brugal & Co. Три десетилетия по-късно построява първата изба за отлежаване на ром в Доминиканската република. 1952 е годината, в която е създаден Brugal Añejo. 24 години по-късно се появява първият премиум ром на Доминикана – Extra Viejo. Brugal започва да изнася ром за САЩ през 1981 г. А 5 години по-късно построяват едни от най-модерните за това време съоръжения. За да отбележат 100 години от създаването си, произвеждат Brugal Siglo de Oro през 1988 г. Не след дълго започват да изнасят ром и за Испания, където през 2010 г. са бранд №1. Съвсем скоро изкарват на пазара и първия си супер премиум ром – Papá Andrés, носител на престижни награди.
Важен етап от производството на ром Brugal е многократната дестилация, което гарантира съвършената му чистота и качество. Отлежаването се извърша в ръчно подбрани дъбови бъчви от бърбън или шери за минимум от 2 години.
Близо 130 години семейната сплотеност, отдаденост и здрава работа правят Brugal това, което е. Пет поколения от изкусни майстори пазят фамилната традиция и следват иновациите, за да създават изключителен ром с неповторим аромат и пленяващ вкус.