Вермут

Вермут

Вермут

Вермутът е вино, чийто аромат е подсилен със семена, корени, плодове и цветове от различни билки. Най-популярните растения, свързвани с вермут са пелин, бял равнец, бъз, мента. От подправките важна роля играят канела, индийско орехче, ванилия и кардамон. Кората от хининово дърво, цветовете на бъз в комбинация с лимонова кора са също съществени съставки, когато говорим за производство на вермут. Производителите си служат още с розмарин, карамфил и звъника. Главните производители на ароматното вино са Франция, Италия и Испания. По-малки количества вермут се произвежда и в други държави, сред които Аржентина, САЩ, Холандия, Германия, Унгария, Чехия, Молдова, Русия. У нас също се произвежда ароматизираното вино.  

Първото промишлено предприятие за производство на ароматното вино е изградено в Торино през втората половина на 18-ти в. В началото виното се е приготвяло само от бели вина, но впоследствие се допускат и други.

Първо е необходимо да се приготви винена основа. Тя заема около 80% от обема на питието. После се използва растителен екстракт, чист алкохол и захарен сироп. След това специално селектираните билки се изсушават и се превръщат в прах. Впоследствие заедно със споменатите вече компоненти се поставят в големи дървени бъчви. Сместа отлежава около три седмици. След това се пристъпва към охлаждане и филтриране на течността. После пак отлежава, но този път за около два месеца до година. Завърши ли този период, идва ред и на пастьоризирането. Този процес леко притъпява уханието на виното, но пък подсилва вкуса му и му придава екзотика. Накрая течността се бутилира.

Рейтинг: 5 от 5 / Гласували: 1 глас(а)