Вермут
Филтрирай
Опции за пазаруване
Категория
 • Вермут
Марка
 1. Cinzano
 2. Martini
 3. Отос
Less
Разфасовка
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

5 Артикули

на страница
 1. Vermouth Di Torino 1757 Rosso Разфасовка: 1 l.
  31,02 лв.
 2. Martini Bitter Разфасовка: 700 ml.
  36,99 лв.
 3. Martini Rubino Разфасовка: 750 ml.
  34,99 лв.
 4. Otto's Athens Vermouth Разфасовка: 750 ml.
  27,99 лв.
 5. Martini Extra Dry Разфасовка: 1 l.
  18,99 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

5 Артикули

на страница

Вермут

Вермутът е вино, чийто аромат е подсилен със семена, корени, плодове и цветове от различни билки. Най-популярните растения, свързвани с вермут са пелин, бял равнец, бъз, мента. От подправките важна роля играят канела, индийско орехче, ванилия и кардамон. Кората от хининово дърво, цветовете на бъз в комбинация с лимонова кора са също съществени съставки, когато говорим за производство на вермут. Производителите си служат още с розмарин, карамфил и звъника. Главните производители на ароматното вино са Франция, Италия и Испания. По-малки количества вермут се произвежда и в други държави, сред които Аржентина, САЩ, Холандия, Германия, Унгария, Чехия, Молдова, Русия. У нас също се произвежда ароматизираното вино.  

Първото промишлено предприятие за производство на ароматното вино е изградено в Торино през втората половина на 18-ти в. В началото виното се е приготвяло само от бели вина, но впоследствие се допускат и други.

Първо е необходимо да се приготви винена основа. Тя заема около 80% от обема на питието. После се използва растителен екстракт, чист алкохол и захарен сироп. След това специално селектираните билки се изсушават и се превръщат в прах. Впоследствие заедно със споменатите вече компоненти се поставят в големи дървени бъчви. Сместа отлежава около три седмици. След това се пристъпва към охлаждане и филтриране на течността. После пак отлежава, но този път за около два месеца до година. Завърши ли този период, идва ред и на пастьоризирането. Този процес леко притъпява уханието на виното, но пък подсилва вкуса му и му придава екзотика. Накрая течността се бутилира.