Ирландско уиски малцово
Малц
Това е основната суровина за производство на шотландско, ирландско и някои други видове уиски. За шотландското малцът се суши като се опушва с торф, което внася димен нюанс в аромата и вкуса. За ирландското се суши без да се опушва с торф. В Шотландия различните производители на уиски използват повече или по-малко опушен малц, което влияе на вкуса и аромата на уискито. Ако на етикета е означено само Malt или Blended Malt, или Pure Malt, или Vatted Malt, това означава, че уискито е смес от различни малцови дестилати, които може да са от множество различни дестилационни (спиртоварни), също така и с различна възраст. Използват се обикновено около 5-годишни и по-стари дестилати. Най-често този вид малцови уискита са разредени с вода до 40-43% алкохол, но има изключения и с по-висок градус. Иначе градусът на отлежалите дестилати в бъчвите е над 50% и над 60%, в зависимост от възрастта. Обикновено в Шотландия малцовият дестилат излиза от дестилацията с около 67-70 градуса и се оставя да отлежава, като през годините губи от градусите.