Ирландско уиски
Ирландско
Тайните по земите на келтите никак не са малко и винаги държат будно любопитството. Но изглежда, че тайните на „водата на живота“ („Uisge Beatha“), са разкрити открай време. Ако наистина беше така, то този вид уиски нямаше да се нарича точно „Ирландско“, а просто „тройно дестилирано“ и щеше да се произвежда навсякъде по света. И все пак основните му особености са известни. Произвежда се само на територията на Ирландия. Водещите съставки са малцован и немалцован ечемик. Процесът на ферментация преминава през няколко сложни етапа. Дестилацията се извършва традиционно три пъти в медни дестилатори, тип казан (Pot still).
След дестилацията алкохолът се налива в дървени бъчви и се оставя да отлежи за период от минимум три години, много често и повече.
Благодарение главно на тройната дестилация, ирландските уискита са по-леки и по-слабо ароматни, което ги прави универсални за вкуса на широк кръг потребители.