Арманяк
Арманяк
Арманякът е гроздово бренди произвеждано в Гаскония, регион в югозападна Франция, още от първите десетилетия на 15-ти в. Основните му съставки са главно четири сорта грозде, въпреки че позволените са десет. Обикновено се дестилира веднъж в големи медни казани. Но през 1818 г. се патентова системата за дестилация „Вердие“ (Verdier still). Този нов метод за дестилиране позволява по-голямо количесто от първоначалния вкус на виното да бъде запазено, като по този начин му се добавя комплексност. След това получената напитка се премества в дъбови бъчви от 400 литра и отлежава най-малко две години преди да може да се нарече Арманяк.
Арманякът се дели на два вида. Първият е Арманяк, дестилиран от грозде, отгледано в една година и с отбелзяна на етикета дата. Другият вид Арманяк се отличава с възрастта си, която зависи от най-младия компонент в състава му и от своя страна се дели на:
VS – отлежавал минимум две години,
VSOP – най-малко четиригодишен,
XO – отлежавал повече от шест години,
Hors d’Age – над десетгодишен.