Узо
Узо
Узото е един от символите на Гърция. Историята му се губи във вековете, но се смята, че произлиза от старата напитка ципуро, наподобяваща ракията. Основната разлика обаче е, че в узото се съдържа анасон. Приготвя се от чист алкохол от земеделски произход, поставен в дестилатор. Добавят се анасон и билки, в зависимост от рецептата. В някои видове узо се слага и звездовиден анасон, кориандър, карамфил или канела. За дестилацията на екстрактите се използват традиционно медни казани с вместимост 1000 литра. Първата и последната част на дестилата се отделят. Събира се само средната част. Някои производители дестилират тази част още един път. Крайният резултат е узото, което отлежава за известно време.
Узото се консумира студено и за понижаване на алкохолното съдържание се добавя вода. Така се намалява и разтворимостта на анасона, което придава млечнобял цвят на напитката.