Реалното изпитание за смелостта е когато се изправи насреща истинската опасност.
В един миг през далечната 1263 г. по време на лов към Крал Акександър III на Шотландия се втрува разярен елен. Никой от ловната дружина не реагира, освен един – Колин от Кинтил, глава на Клана Макензи. Той пробожда смъртоносно елена между очите и спасява краля.
В знак на признателност Крал Александър III награждава Колин със земите на Ейлън Донан и девиза „Блеста, но не горя“. Кланът Макензи получава и правото да постави еленовите рога в герба си.
Пет века по-късно, когато Андрю и Чаралс Макензи поемат ръководството над дестилерията на The Dalmore, носят със себе си не само легендарния герб с еленовите рога, но и застрашително голямо желание за успех. Тяхната страст са създаване на по-добро уиски подклажда избухването на революционен период за The Dalmore.
Но всичко, от първата копка, е създадено от Александър Матисън. За разлика от всички, които установяват бизнеса си в Спейсайд, той избира отдалечено и на пръв поглед нерентабилно място. Неговата единствена загриженост е къде се намират най-добрите природни източници, за да създава съвършеното уиски.
В дивия и отдалечен регион на Кромарти Фърт (Cromarty Firt), Матисън започва от самото нищо и изгражда всичко от избите до транспортните канали. По този начан сериозно заявява, че The Dalmore няма да има нищо повече от уникален характер и вкус.
Но Матисън не спира само до решението за излорината локация на бизнеса.
Системите му за дестилация коренно се отличават от останалите. Вярва, че комбинацията от различните по форма и размер казани и тръби ще придадат по-силен и комплексен характер на уискито. Но въпреки нестандартните си форми, тези системи се нуждаят от нмного познание и опитност, които Матисън също осигурява.
А процесът на отлежаване е напълно уникален. The Dalmore зрее в два вида бъчви – от бял американски дъб, в които вече е отлежавал бърбън и бъчви от шери от Гонзалез Биас (Gonzalez Byass).
Грандиозният финал в производството на кехлибареното съвършенство е плод на фина избретателност. Някои подбрани партиди отлежават още веднъж в специално ръчно селектирани бъчви от признати винарни и изби. Всяка една от тези бъчви дарява уискитата на The Dalmore със своя особен и незаменим характер, вкус и аромат.