Бира
Бира
Сред най-старите алкохолни наптики, бирата е и една от най-разпространените по света и с най-много разновидности. От светъл лагер до тежък портър, от плодова калифорнийска IPA (Indian Pale Ale или Индийски светъл ейл) до немските опушени бири, от ниско алкохолни до подобните на вино, със сигурност винаги се намира най-подходящата за всеки индивидуален вкус.
Производството на пръв поглед изглежда лесно – хмел, вода и малц кипват, сместа се изстудява и се добавя мая, изчаква се да фементира и готово. Но, както винаги, нищо не е толкова лесно, колкото изглежда.
Пивоварството се усъвършенствало в различни насоки, за да предостави многобройни стилове, които да има възможността да съчетава с други съставки с потенциала за създаване на безкрайно количество видове бира. Това не само изглежда, но е и объркващо. Затова основните видове бира са кетогоризирани.