Laphroaig Select

Malt Scotch Whisky
Редовна цена 69,30 лв. Промо цена 58,99 лв.
Наличност: Изчерпано количество
Арт. номер
162124008
Повече информация
Промоция от 25.11.2022 г.
Промоция до 23.12.2022 г.
Alc.% 40.00%
Разфасовка 700 ml.

За Laphroaig Select дестилерията Лафройг подхожда по малко по- различен начин. Не е търсена конкретна възраст, а зрялст на уискитата, които влизат в бленда. Те са отлежавали в бъчви от Олоросо шери, Педро Хименез и първо пълнене бърбън бъчви. Доста интересна селекция, която резултира в един първокачествен продукт.

Ароматът е торфен, с нотки на цитрус и ечемичен оттенък. Тялото е плътно. Вкусът е наситен, балансиран, леко лимонов, с нотки на зелени ябълки и мента, с доловима опушеност. Финалът е с умерена продължителност и торфен привкус.

Други продукти, които може да харесате!

История на производител: Laphroaig

Laphroaig е дестилерия, чийто малцове са строго специфични и напълно отличаващи се. Дестилерията е основана през 1810 г. от братята Доналд и Александър Джонстън на южната чат на остров Айла, където първоначално са управлявали семеен фермерски бизнес. Неповторимият вкус на Laphroaig се дължи на близостта на дестилерията до брега на океана и на високото съдържание на мъх в торфа, който се използва в процеса на производство. Острият мирис на морски водорасли и йод на уискито убеждава служителите на митницата, че това е напитка, която може да бъде консумирана за нищо друго освен за медицински цели. Дали това е измислена история, никой не може да каже със сигурност, но фактите говорят, че Laphroaig е най-продаваната легално алкохолна напитка в САЩ по време на Сухия режим. До 1954 г. Laphroaig е собственост на членове на семейство Джонстън. През 1947 г. Доналд Джонстън среща смъртта си по особено драматичен начин – пада във врящата ечемична каша. Затова през следващото десетилетие бизнеса се поема от Уолтър Греъм, мениджър на съседната дестилерия Lagavulin. Laphroaig е върната на семейство Джонстън през 1857 г. Управлението ѝ поел синът на Доналд, Дюгалд. Сред по-скорошните собственици на дестилерията са Allied Domecq, управлявали от 1990 до 2005 г. Те включили дестилерията като един от четирите едномалцови производители на Caledonian Malts. Днес Laphroaig се управлява от Forutne Brands Inc., американска компания, и е най-продаваното уиски от о. Айла в света.