Шотландско уиски
Смесено
Над 90% от уискито, което се продава по света, е смесено или блендед уиски (от англ. ез. to blend - смесвам). Този продукт е източникът на сила за индустрията и течната форма на изкуството да се сливат безброй компоненти, за да се създаде едно плътно и хармонично цяло. Представлява комбинация от малцови и зърнени уискита, отлежавали в дъбови бъчви най-малко три години.
Но колко и кои малцови дестилати? Колко зърнени? В какви бъчви отлежава и колко дълго? И как се съчетават всички тези вкусове и аромати? Производството на блендед уиски е изключително труден процес, който изисква много повече от остро обоняние и нюх. Повече от необходими са години опит, детайлно познание за различните дестилерии и продуктите им, които от своя страна реагират по строго индивидуален начин с дървесините, а комбинирането с други малцови и зърнени дестилати, изисква и интуиция, и небце със съвършена памет. Блендинг пионерите се появили, когато промени в закона позволили смесване на малцови и зърнени уискита, което в същото време дало възможността в повече магазини да се пордава уиски. Предимството им било в това, че вече имали опит в сливането и смесването на различни продукти и го правели със замах.
Върху резултатите от експериментите си с уиски уверено поставяли имената си като гаранця за качество. И все пак кои са те? Те са Андрю Ъшър, Джон Уокър, Уилям Тийчър, Джеймс Бюканън, Джордж Балантайн, братята Шивас, Джон Дюар и много други, които красят с имената си етикетите на блендед уискита във всеки край на света.