Какво по-подходящо питие за топлия отпускарски сезон от коктейли с вино - с вкус и цвят на лято! Днес ще ви представим няколко миксирани напитки, които са предпочитани от мнозина за топлите вечери.

 

Те съчетават елегантността и дълбочината на виното с лекотата и свежестта на коктейлната култура. Независимо дали става дума за коктейли с бяло вино, с пенливо вино или с червено, лятото предлага безкрайни възможности за експерименти с вкусове и аромати.

 

Коктейлите, които ще споделим с вас днес, не само изглеждат ефектно в чашата, но са и лесни за приготвяне у дома. Те са идеални за летни вечери с приятели, градински партита или просто за питие след дълъг ден.

Sangria – лятна класика от Испания

 

Сангрия има дълбоки корени в Иберийския полуостров и е популярна още от XVIII век като традиционна напитка в Испания и Португалия. Оригинално създадена като начин за освежаване през горещите дни с наличните сезонни плодове и червено вино, сангрията постепенно се превръща в символ на лятото.

 

Името ѝ идва от испанската дума „sangre“ (кръв), което е директна препратка към наситения ѝ червен цвят – резултат от комбинацията на вино и плодове. С течение на времето рецептата се развива, появяват се и вариации с бяло или пенливо вино, което я прави още по-подходяща за разнообразни вкусове и поводи.

 

Съставки:

 

       1 бутилка (750 мл) сухо червено вино

       60 мл бренди

       2 портокала

       1 лимон

       3-5 с.л. кафява захар (на вкус)

       1 ½ ч.ч. сезонни плодове (ябълка, круша, ягоди, праскови и др.)

       1 пръчка канела

       1 бутилка газирана вода (по желание)

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете виното и брендито в голяма кана. Изстискайте сок от 1 портокал и ½ лимон. Добавете захарта и разбъркайте. Нарежете останалите цитруси и плодовете и ги прибавете към сместа. Добавете канелата. Оставете в хладилник за поне 30 минути (или до 24 часа). Сервирайте охладено, с или без лед. За една по-освежаваща версия, добавете газирана вода.

 

Aperol Spritz – италианско изкушение

 

Създаден в средата на XX век, Aperol Spritz бързо се утвърждава като един от най-разпознаваемите символи на италианската аперитив култура. Комбинацията от лекота, свежест и характерния цитрусов вкус го прави любим избор за мнозина.

 

Съставки:

 

       90 мл просеко или друго пенливо вино

       60 мл Aperol

       30 мл газирана вода

 

Начин на приготвяне:

 

Сипете Aperol и просеко в чаша с лед, долейте с газирана вода и украсете с резен портокал.

 

Изключително лесно е да приготвите Aperol Spritz, дори да нямате точни мерителни уреди. Просто запомнете съотношението 3-2-1 просеко към Aperol към газирана вода. Така ще постигнете балансиран вкус и изключителния слънчев цвят.

 

Bellini – романтика от Венеция

 

Bellini е създаден през 1948 г. от Джузепе Чиприани – собственик на емблематичния Harry’s Bar във Венеция. Вдъхновението за напитката идва от нежните розови тонове в картините на ренесансовия художник Джовани Белини, както и от аромата на узрели праскови, типичен за италианските летни месеци.

 

Съставки:

 

       1/3 чаша прасковено пюре (охладено)

       2/3 чаша пенливо вино (охладено)

 

Начин на приготвяне:

 

Налейте пюрето в тясна чаша за шампанско и бавно добавете просеко. Разбъркайте леко и сервирайте веднага.

 

Mimosa – класика за брънч

 

Мимозата води началото си от Париж през 1925 г., когато е сервирана за първи път в хотел Ritz. Смята се, че е вдъхновена от едноименното жълто цвете, чийто цвят напомня на ефирната комбинация от пенливо вино и портокалов сок.

 

Оттогава този коктейл се е превърнал в неразделна част от лежерния неделен брънч и предпочитано питие за всякакви поводи, когато търсим нещо леко и свежо.

 

Съставки:

 

       90 мл охладено шампанско (напр. Moët & Chandon)

       90 мл охладен портокалов сок

       15 мл Grand Marnier или triple sec (по желание)

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете съставките в тясна чаша за шампанско и сервирайте незабавно.

Hugo – алпийска свежест в чаша

 

Коктейлът Hugo произлиза от Южен Тирол – регион в Северна Италия, известен със своите алпийски пейзажи и освежаващи напитки. Създаден в началото на 2000-те години, Hugo е замислен като алтернатива на популярния Aperol Spritz, но със собствен характер и изключителна свежест.

 

Съставки:

 

       20 мл джин

       20 мл сироп от бъз

       няколко листа прясна мента

       25 мл газирана вода

       120 мл просеко

       лайм за гарниране

 

Начин на приготвяне:

 

Размачкайте ментата и я поставете в голяма чаша. Добавете сиропа и джина. Напълнете чашата с лед, добавете содата и просекото, разбъркайте внимателно. Украсете с резен лайм и стрък мента.

 

Лятото заслужава нещо повече от бира

 

Съчетаването на вино с плодове, билки, газирана вода и алкохолни нотки създава нова вселена от вкусове. Коктейлите с вино са стилен начин да се насладите на лятото с нещо освежаващо, без да правите компромис с качеството. Независимо дали предпочитате коктейли с бяло вино, пенливо или червено, винаги има рецепта, която да пасне на настроението ви.

 

Разгледайте предложенията на Drinklink и изберете идеалната бутилка вино за следващата ви лятна вечер!