Използването на думата „scotch“ в Шотландия е законно защитено в смисъла на scotch beef (говеждо месо), а самите шотландци са много чувствителни към тази дума и не е никак препоръчително да ги назовавате scotch people, защото те го намират за обидно.

Що се отнася за шотландското уиски, обаче, повече от нормално е да си поръчате scotch, без да имате притеснения, че ще обидите някой.

 

Какво трябва да бъде уискито, за да може да се нарече скоч (scotch)?

Наименованието скоч (scotch) е дефинирано от документ, създаден на 23 ноември 2009 г., наречен "Scotch Whisky Regulations 2009" (SWR). С него се регулира не само производството, но и етикетирането, опаковането и рекламата на шотландското уиски в Обединеното кралство.

Най-простото определение за скоч (scotch) е, че трябва задължително да е уиски, което се прави в Шотландия и трябва да е отлежало в бъчва най-малко три години. Докато повечето консуматори имат общото разбиране, че шотландското уиски трябва винаги да е от Шотландия, малко от тях наистина знаят законовите изисквания, които водят до назоваването на дадена бутилка уиски „Scotch“. SWR регламентира шотландското уиски по следния начин:

 

  1. Трябва да е произведено в дестилерия в Шотландия от вода и малцов ечемик (към който могат да се добавят само дестилати от други зърнени растения);
  2. Шотландското уиски, трябва да запази цвета, аромата и вкуса на използваните суровини, както и начина на тяхното производство и зреене;
  3. Шотландското уиски не може да съдържа никакви добавки, освен вода и обикновен (E150a) карамел за оцветяване;
  4. Шотландското уиски трябва да съдържа минимално алкохолно съдържание 40%.

 Съществуват 6 разновидности скоч.

 Има два основни вида шотландско уиски; единичен малц (single malt) и от едно зърно (single grain). От тези два типа се формират три подкатегории. Тези категории са смесен скоч (blended scotch), смесен малц скоч (blended malt scotch), и смесен грейн скоч (blended grain scotch). А ето и какво означава всяко наименование.

 

scotch-whisky

 

Single Malt (единичен малц)

Отлежало уиски, направено в една дестилерия, като е използван само малцов ечемик и вода. Единичното малц уиски не съдържа други зърнени храни и трябва да бъде дестилирано, произвеждано и бутилирано в Шотландия.

 

Single Grain (от едно зърно)

Прави се с вода и малцов ечемик, но след това се добавят допълнителни зърнени дестилати, което го отличава от правилата за направата на single malt. Подобно на единичния малц, то също трябва да бъде бутилирано в Шотландия, за да може да използва наименованието скоч. Този тип скоч е съставен от най-много смесено (блендирано) шотландско уиски.

 

Blended Scotch (смесен скоч)

Произвежда се от най-малко едно или повече сингъл малц шотландско уиски, които се смесват заедно със single grain шотландско уиски.

 

Blended Malt Scotch (смесен малц скоч)

Най-рядко срещания вид скоч уиски. По-рано е наричан „смесен (vatted) малц“ или „чист малц“. Получава се, когато майсторът блендер вземе две или повече малцови шотландски уискита, от най-малко две различни дестилерии и ги смеси, за да създаде една партида уиски.

 

Blended Grain Scotch (смесен зърнен скоч)

Подобно е на смесения малц скоч, с изключение на това, че използва две или повече single grain шотландски уискита, произведени от най-малко две отделни дестилерии. След това те се смесват, за да се създаде партида уиски.

 

Double Malt Scotch (двоен малц скоч)

Много хора са чували за уиски, наречено Double Malt Scotch. Трябва да отбележим, че буквално прието, такова уиски не съществува. Винаги, когато една бутилка шотландски малц се нарича double malt или triple malt, това просто означава, че то е отлежало в два или повече типа бъчви. Истинският термин за това би трябвало да е double wood (дърво) или triple wood. Това понятиe е много често срещано в света на уискито и въпреки стареенето му в много бъчви, то все още остава в категорията на single malt.