Дестилерията Bruchladdich (Брухлади) се намира в най-западната част (Rhinns) на остров Islay в Шотландия. Дестилерията произвежда малцово (single malt) шотландско уиски, но също така предлага и джин. Тя е собственост на Remy Cointreau и е една от осемте работещи дестилерии на острова. Произведеното уиски Bruchladdich Classic Laddie е неочаквана изненада за пиещите сингъл малц скоч гости, посетили острова. Това е от 100% типичен шотландски сингъл малц, отлежал в американски дъбови бъчви, в складовете на дестилерията, на брега на езерото Loch Indaal. Уискито е тройно дестилирано, преди да му бъде добавена изворна вода и да бъда бутилирано. Вкусовете му са земни, но не и торфено - опушени. Две мили южно от Bruichladdich, в прегръдките на брега на езерото Loch Indaal, се намира селото Port Charlotte и останките от дестилерията, в която се дестилира алкохол в продължение на 100 години, между 1829 и 1929. Уискито, произвеждано под бранда Port Charlotte е със силно опушен торфен аромат, а това под бранда Octomore се приема, че е най-силно опушеното с торф малцово уиски на света. Дестилерията Bruchladdich (Брухлади) е построена през 1881 г. от братята Харви - Уилям (32), Джон (31) и Робърт (23) - на брега на Loch Indaal. Харви са семейство, което вече е притежавало две дестилерии в Глазгоу от 1770 г. Тримата братя съчетават талантите си, за да построят трета дестилерия – Bruichladdich. Тя е проектирана от Джон, построена е от Робърт и е финансирана от Уилям и други членове на семейството. Дестилерията притежава модерен за времето си дизайн, което я отличава от старите дестилерии на Islay, които са били в стари селскостопански сгради. Тя е изградена от камък на морския бряг и има много ефективно вътрешно оформление, разположена около голям, просторен двор. На 23 юли 2012 г. Remy Cointreau закупува дестилерията Bruichladdich за сума от 58 млн. паунда.