Коняк
Коняк
За последните три столетия почти по цялото земно кълбо конякът е смятан за най-изтънченото питие, произвеждано от грозде. Много от качествата му са несравними. Хармонията от фин плодов вкус, изтънчен аромат, топлина и интензивност се създава предимно от един сорт грозде, отглеждан в областта Коняк, Франция.
Вината, произведени от този сорт се характеризират с висока киселинност и ниско алкохолно съдържание. Процесът им на дестилация е двоен и протича в медни казани. След това отлежават в дъбови бъчви и придобиват характерен вкус от съдържащия се в дървото танин, както и цвят. Накрая отлежалата течност се разрежда с вода до около 40% алкохолно съдържание.
Конякът се дели на няколко категории, които се отнасят до продължителността му на отлежаване.
VS (Very Special) са коняци отлежавали не по-малко от две години.
VSOP (Very Superior Old Pale) са най-малко четиригодишни.
XO (Extra Old) е шестгодишен коняк.