Първият от фамилията Бийм, който започва да дестилира уиски в Кентъки, е Джонас „Джейкъб“ Бийм, роден през 1770 г. Дестилерията се казва “Old Tub”, а уискито е известно като Old Jake Beam и е представено за пръв път през 1795 г.
А всеизвестният Джим Бийм е правнук на Джейкъб Бийм и ръководи бизнеса от 1894 до 1946 г. Продава дестилерията малко след началото на Сухия режим и построява нова през 1933 г. в Клермонт, Кентъки. Джим Бийм упорито настоявал да прибира със себе си през уикендите буркан от специално култивираната мая, за да я предпази в случай на непредвидени обстоятелства и бедствия. Този обичай продължава да се спазва и до днес.
След смъртта му през 1947 г. синът му, Джерамая, поема управлението. Става петият поред главен технолог в компанията, като разширява бизнеса, построявайки втора дестилерия в Кентъки през 1954 г.
Днешният наследник, праправнукът на Джим Бийм Фред Ноу, поема ръководството от легендарния главен технолог Букър Ноу. Именно Букър Ноу създава „Колекцията на малките партиди“ („The Small Batch Collection“), на която се дължи репутацията дестилерията.
Процесът на производството на този първокласен бърбън, разбира се, започва с прецизното съчетаване на царевица, ръж и малцов ечемик. Но тайната е в маята. Това са култивирани дрожди на същата мая, използвана още от края на Сухия режим. След продължителната ферментация следва процес на двойна дестилация и отлежаване в нови обгорени дъбови бъчви.
Бърбънът на Джим Бийм отлежава най-малко 4 години, два пъти повече, отколкото изисква законът. Този период на зреене придава характерен неповторимо мек и пивък вкус – един от най-добрите, създавани някога, за ценителите на бърбън по света.