Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon - бърбън 700ml.
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Ароматът на Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon е богат, леко плодов, дъбов, с медени и пиперливи нотки. Вкусът е плътен, наситен, малцов, с ванилови и карамелени нотки. Финалът на този бърбън е сух, с дъбов привкус, с едва доловима сладост на твърд карамел.
-Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon бърбън в разфасовка от 700ml и алкохолно съдържание 45,00%.Alc.%: 45.00%
Разфасовка: 700 ml
Безплатна доставка над 99 лв.Вижте кога
Изпращаме с експресна услуга.Поръчки до 12:00 ч. се изпращат още на същия ден.
Историята на този бърбън започва със семейство Самюълс, което в началото на XVIII век се качва на кораб към Америка. Заселват се трайно в Пенсилвания, стават фермери и обслужват малка дестилерия за уиски. През годините отговорността за нея се предава по наследство. По време на Сухия режим е затворена. През 1933 г. започва отново да работи под ръководството на Лесли Самюълс. Синът му, Бил, се опитва да го убеди, че старата семейна рецепта се нуждае от промяна. Битката на пазара между бърбъна на онова време и леките изтънчени канадски и шотландски уискита е неравностойна. Но Лесли Самюълс не отстъпва, придържа се към старата рецепта и не се нуждае от иновации. Все пак идва ред на Бил, когато през 1936 г. наследява дял в семейната дестилерия. Но с включването на Америка във Втората световна война на Бил Самюълс му се налага да продаде бизнеса и се записва във флота. След тригодишна служба той се връща и живее от доходите на семейната ферма. Това обаче не е неговата мечта и, подкрепен от съпругата си, се завръща в уиски индустрията с една-единствена цел – да създаде мек и елегантен бърбън с вкус, който да задоволи младото поколение консуматори. Захваща се с промяна на рецептата. Стига до извода, че една от основните съставки на бърбъна придава по-пикантни нотки и играе в задната част на небцето, където са рецепторите за кисело и горчиво. Затова решава да премахне от формулата ръжта. След много експерименти стига до идеята да включи червена зимна пшеница. Следваща важна стъпка е промяната на производствения процес, защото различните съставки изискват различна термична обработка. Ако се готвят заедно, ще настъпи сериозен дисбаланс в качествата на всяка една и всичко би отшило на вятъра. На финалната права от новата рецепта започват разсъждения как да отлежава новият продукт. Открива, че ако дървото за бъчвите съхне в естествени условия, а не в пещ, ще изгуби част от танините, което поставя финалния ред в рецептата на Бил Самюълс. Ново уиски вече е по бъчвите, а няма име. С това се заема съпругата на Бил, Мардж. Тя колекционирала фини съдове, които по традиция и за идентификация на майстора носят специфичен печат. Така се ражда идеята за името – Maker’s Mark (от англ. maker – производител, създател; mark – печат, знак). Нейна е и идеята за визията на бутилката, която е защитена с патент в САЩ.