През 1715 г. в региона Charente Жан Мартел създава свой бизнес. Когато умира през 1753 г., го оставя в наследство на своята вдовица и синове, Жан и Фредерик. До 1721 г. Martell вече изнасят повече от 200 хиляди литра коняк в Обединеното кралство.
До 1868 г. коняци Martell могат да бъдат намерени на далечни места като Китай, Япония и Хонконг.
По-късно, през 1912 г., Едуард Мартел продължават семейната традиция, създавайки Cordon Bleu, който понастоящем се превръща в класика сред наистина големите марки коняци. Гладкият му и богат вкус е резултат от внимателно смесване на повече от 150 eaux-de-vie и въплъщение на класическия Martell вкус.
Това, което го прави така разпознаваем, е неговата специфична двойна дестилация в казани Charentais, за да се извлече дестилат от вино, наречено eaux-de-vie.
Използваните видове грозде са Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies и Fins bois.
След като процесът на дестилация завърши, eaux-de-vie отлежава в дъбови бъчви. По естествен начин eau-de-vie абсорбира част от аромата си от дървото и докато вкусът се обогатява по време на кондензацията, придобива кехлибарения си цвят и изключителен аромат.