През 1880 г. Спирос Метаксас, търговец, винопроизводител и собственик на механа, придобива обширни лозя в Южна Атика и започва да експериментира, като миксира своите вина и ги дестилира в новооткритата си дестилерия. След много опити достига до творение, което напълно задоволява високите му стандарти. Спирос го бутилира, поставя му отличителен и ярък етикет и го нарича просто Metaxa. За пръв път Metaxa се появява на пазара през 1888 г. По време на строежа на първата дестилерия работниците откриват древна монета с изсечен образ на войник от битката при Саламин. Спирос вярва, че това е на късмет, и поставя образа от монетата на всеки етикет като символ на компанията. Производствената технология на Metaxa не е съвсем като тази на останалите брендита. Рецептата на Спирос Метаксас е лично разработена и притежава много отличителни характеристики, които добавят единствено и само натурални вкус и аромат. Виното за дестилиране се произвежда от сортовете Сабатиано, Султанина и Черен Коринт. Към всеки сорт се подхожда самостоятелно. За идеалното съчетание на дестилатите са необходими дълги години опит, преди да се поставят за отлежаване в малки, нови 300-350-литрови френски дъбови бъчви вида от Лимузан (Limousin), които придават прогресивно тъмен цвят. За някои от дестилатите се използват и големи 3500-литрови бъчви. В зависимост от продуктите и суровините процесът на отлежаване варира между 3 и 30 години. След първия етап на зреене идва ред на метод – лично откритие на Спирос Метаксас. Половин година преди бутилирането напитката преминава фина филтрация през слой от билки и подправки, между които и розови листа. След приключването на тази фаза следва сливането на филтрираната напитка с мускатово вино от Самос, Лимнос и Патра. Новополученият микс се поставя в големи 3500-литрови бъчви, за да достигне до пълна хармония във вкуса и ароматите си. Накрая идва ред на бутилирането, поставянето на характерния етикет и отправянето по пътя към чашите на ценителите. Има пет основни вида на Metaxa, както и специални лимитирани серии. По възходящ ред на качество и комплексност на аромата и вкуса те се подреждат според звездите си така: 3 Stars, 5 Stars, 7 Stars, 12 Stars и Grand Reserve.