Традициите на Jameson се раждат в далечната 1780 година, когато Джон Джеймисън открива тройната дестилация като най-добрия метод за дестилация на ирландското уиски. Неговата рецепта се използва и до днес.
Трите ключови елемента на Jameson са ечемик, вода и царевица. За да се получи истински добро уиски, на първо място съставките трябва да се съчетаят и този процес започва чрез водата.
Водите на реката Dungourney, която тече близо до дестилерията, са жизненоважни за процесите на производство. Jameson е едно от малкото уискита в света, които съдържат малцуван и немалцуван ечемик. Полагат се и големи старания да се запази местен произход на съставките, но царевицата е слънцелюбива култура и ирландският климат определено не ѝ понася. След дълго търсене откриват фермери от Южна Франция, които снабдяват с царевица, която не е генномодифицирана.
След като се смесят основните съставки и ферментират, следва процесът на тройна дестилация, която прави уискито още по-меко. Опитвали са и четворна дестилация през годините, но се оказва, че резултатът не е така балансиран, както при магическото число.
Когато настъпи времето за отлежаване, уискитата на Jameson се поставят в бъчви от САЩ и Испания, в които вече са отлежавали бърбън и вино. Това придава на уискито нотки на опушено дърво, ванилия и сладко шери.