Историята на най-известната птица в света започва през 1896 г., когато Матю Глог наследява семейния винарски бизнес. Дядото, също Матю, създава бизнес в Пърт през 1835 г., а чичото на Матю, Уилям, започва да се занимава с блендинг (от англ. blending - смесване) на уиски през 1860 г.
През годините поколения на фамилията Глог са се трудили рамо до рамо с майстори в блендинга, дестилацията, бъчварството и търговията, за да превърнат уискито си в повече от известно. Домът на The Famous Grouse е дестилерията „Глентърет“ (Glenturret distillery) в Крийф – най-старата дестилерия в Шотландия.
Методите и принципите на Матю Глог се следват стриктно и днес. Зърното, водата, бъчвите и сръчните ръце са жизненоважните елементи, които съставят идеалния бленд. Всяка партида ечемик, царевица и зелен малц преминават фина селекция. За да се осигури качеството на крайния резултат, процесът на отлежаване строго се контролира още от засаждането на фиданките, през добива на дървения материал и направата на бъчвите. В тях се крие магията на вкуса във всяка капка The Famous Grouse. Но създаването на блендед уиски не е само магия. То е и сложен процес на изкусно смесване на висококачествени малцове и зърно, майсторски дестилирани и поставени да отлежават в най-добрите бъчви при най-добрите условия.