Водка
ВОДКА
Колкото чиста е тази напитка, толкова мътна е историята ѝ. Никой не е сигурен кой я е създал. Но много страни производители на водка, твърдят, че те са откривателите. Въпреки това съвсем заслужено се е преврърнала в емблематично питие за страните от Източна Европа. Както няма универсални правила в производството ѝ, така финалният продукт се очаква да е без цвят, без аромат и без вкус. В същото време не е съвършено неутрална. Много дестилерии всъщност оставят значима следа във вкуса ѝ. Традиционно водка се произвежда от картофи, царевица или зърно, но в наши дни се използва и богат асортимент от продукти като грозде, кленов сироп и дори соеви зърна.
Но все пак винаги си е била, е и ще бъде неутрален спирт, а той може да се произведе от всичко, което съдържа скорбяла. Водата е от най-съществените ѝ и значими съставки. Използва се два пъти в производството ѝ. Първия път е, когато се смесва със суровината, преди тя да ферментира и отново, в края на процеса, когато алкохолът се разрежда до определени обемни единици, преди филтрирането. Докато някои производители имат късмета да използват чиста изворна или гледчерна вода направо от източника, то други трябва да омекотяват и деминирализират водата, преди да я използват. Идентичността на водката е чистотата, както на вид, така и на съставни елементи. За да се достигне, водката бива дестилирана два, три, четири и повече пъти. Въпреки че някои водки се правят в медни дестилатори, тип казан, повечето марки използват колонната система на дестилация.
Разликата при видовете водка идва и от типа на колонната система за дестилация. При повечето марки това са специално разработени системи, уникални и патентовани. Финалният етап за всяка водка е филтрацията. Целта ѝ е да премахне от спирта суровия и агресивен остър вкус и да го замени с мек и нежен.