Когато говорим за отлежаване на уиски, има някои термини, които задължително трябва да познаваме. Такъв е изразът „дял на ангела“ (angel’s share). Този термин не присъства върху етикета на бутилката, но е нещо, което е проникнало дълбоко в уиски индустрията.

angels-share

Какво означава това? Дървото има свойството да абсорбира някои от неприятните съставки на дестилата (напр. сяра), като същевременно отдава и влива в течността, „скритите“ в него уникални аромати. По този начин се създава характерната за всяко уиски хармония между течност и дърво, в пряка зависимост от броя на годините съприкосновение между тях. Но този процес на взаимодействие има и отрицателни страни. Поради порестата структура на дървото на бъчвата, част от течността „изчезва“ по време на процеса по стареене.

Ако трябва да сме точни - 2% от общия обем изчезват годишно. Т.е. едно уиски, което отлежава в дъбова бъчва 15 години, ще загуби около 30% от обема си.

Тъй като течността се изпарява в небесата, където живеят ангелите, тя се нарича „дял на ангела“. Този феномен допълнително спомага за постигане на узряване и гладкост на течността, като трансформира неутралния алкохолен дестилат в меко, чисто и завършено уиски.