Всички сме опитвали водка. За някои от нас тя е любима спиртна напитка, а за други напомня  за купоните от гимназията. И в двата случая обаче едно е сигурно – водката се свързва с Източна Европа. Задавали ли сте си някога въпроса от къде идва водката? Всъщност какво знаем за нея, освен че е безцветна алкохолна напитка, която в общия случай няма почти никакъв вкус?

Да започнем от нейните визуални и вкусови характеристики. Първото, което се набива на очи е, че водката е прозрачна течност, която като нищо може да се сбърка с вода. За разлика от другите високоалкохолни напитки, водката е винаги прозрачна, без значение от това дали е руска, полска, скандинавска и т.н. Всички напитки, които преминават през процес на дестилация първоначално са безцветни и водката не прави изключение. За разлика от уискито, ракията и другите дестилати, водката си остава прозрачна като вода през цялото време.

Защо? Защото водката се бутилира почти веднага след дестилацията. Тя не отлежава в бъчви и реално няма как да се оцвети. Това отговаря и на въпроса защо водката е без специфичен аромат и вкус. Уискито и ракията получават цвета, богатия си вкус и наситените си аромати от бъчвите, в които отлежават, но водката си остава без така наречения завършек. Тя е просто вода и чист етанол. Няма подобрители на вкуса, няма цвят, няма специфичен мирис.

vodka-with-berry

 

Много хора ще ви кажат, че водката е твърде остра и пари на небцето. Това е така, но има един много лесен начин да се притъпи остротата на питието, без да се нарушават неговите качества – дръжте бутилката водка във фризера. Поради високото съдържание на алкохол (европейският стандарт е минимум 37.5% алкохолно съдържание) бутилката ви няма да замръзне, но пък течността леко ще се сгъсти и ще стане по-пивка. Остротата се омекотява от ниската температура и вече няма да ви пари на небцето.

Но да се върнем на въпроса кой е създателят на водката? Накратко, такава каквата я познаваме в наши дни, водката за пръв път е създадена от Пьотр Смирнов. Той за пръв път започва да бутилира водка и да я продава в стъклени бутилки с комерсиална цел. Това обаче се случва чак в средата на 19-ти век.

Първите свидетелства за тази източноевропейска алкохолна напитка датират от полски писмен документ от началото на 15-ти век. Само че самото производство на водка най-вероятно е започнало доста по-рано. Самата дума водка, за пръв път е изписана на кирилица чак през 1533 година, но е възможно този дестилат да е бил познат под друго име много преди тази дата.

Между Русия и Полша има огромен спор коя от двете държави е родината на водката. Съвсем  възможно е на територията на двете държави паралелно да се е дестилирала водка, а и доста запознати с историята на водката предлагат именно това дипломатично решение на спора. Няма ясни свидетелства кой е бил първият откривател на водката и поради друга причина – първоначално този дестилат е бил използван основно като лекарствено средство. Смятало се, че водката помага при безплодие и дори чума. Естествено, използването на спиртни напитки с медицински цели е било широко разпространено в онези времена, основно заради дезинфекциращите свойства на алкохола.

Въпреки че в наши дни водка се произвежда в цял свят, едни от най-качествените примери все още идват от Русия и Полша, а именно Beluga Noble и Belvedere Pure. Оставаме на вас да определите кой е достоен да носи званието „Цар на водката“.