Навярно сте забелязали, че стане ли дума за алкохол, специалистите веднага отбелязват, че въпросната напитка е отлежавала в дъбови бъчви. Дори няма значение дали говорим за вино, за уиски или за ракия. Алкохолът, какъвто и да е, отлежава в дъбови бъчви и това е. Защо обаче точно тази дървесина е предпочитана от всички дестилерии и с какво тя се отличава от останалите? Наистина ли вкусът и ароматът на напитката ни зависят просто от едно буре? Разберете в следващите редове.
Може би се чудите защо в 21-ви век все още разчитаме на дървени бъчви при положение, че имаме на разположение други материали, които също можем да използваме, като например ПВЦ бидони и съдове от неръждаема стомана. За да разберем защо дъбовите бъчви са се превърнали в символ на винопроизводството и отлежаването на твърдия алкохол, трябва първо да знаем как е започнало всичко.
Както повечето неща, дъбовата бъчва е открита съвсем случайно. В онези далечни времена, когато Римската империя е обхващала целия ни познат свят, глинената амфора е бил основният съд, използван за превоза на вино. Проблемът бил, че глинените съдове са прекалено чупливи, а това означавало прекалено много изгубено вино. Когато римляните тръгнали на север, те се сблъскали с галите. Малка галийска групичка използвала именно дъбови бъчви за съхранение на пиво и римляните мигновено осъзнали как могат да си решат проблемите.
Предимството на дъбовата дървесина се състои в това, че тя се огъва и оформя сравнително лесно, в сравнение с палмовите дървета (по същото време в Месопотамия се използвали палмови бъчви, но те така и не стават популярни). Втората причина дъбът да стане основен материал за направата на бурета е фактът, че тогава в Европа е имало изобилие от дъбови гори. И трето, дъбът не пропуска течности, тоест нямало опасност виното да изтече.
С течение на времето хората установили, че дъбовите бъчви придават специфичен вкус на виното – то ставало по-меко, губейки първоначалната си острота.
Освен, че омекотява всяка една напитка, дъбът е такава дървесина, която оставя по нещо от себе си във алкохола. Причината за това е, че в нея се натрупват различни аромати, които наподобяват канела, ванилия, карамфил, бахар и дори карамел. Това в голяма степен зависи от вида дъб, както и от региона, в който е израснал. Тези натрупани в дървесината аромати се освобождават по време на процеса на отлежаване и така всяка напитка получава своите специфични нотки и дъх. Простото правило е, че колкото повече една напитка отлежава, толкова повече нейните вкус и аромат ще се изменят под въздействието на дъба.
Магическите свойства на дъба обаче не спират до тук. Дъбовата дървесина е достатъчно пореста, за да пропуска минимални количества кислород в бурето. Това позволява на виното да се микроокисли, без да се вкисне. Отново резултатът е по-богат вкус и подчертан плодов, ванилов или канелен аромат. Това се случва благодарение на химичните реакции, които протичат при взаимодействието на виното с кислорода. Точно този плодово-опушен финал е силно изразен в Рупел Мелник 55 Граматик. Характерният аромат на сорта Широка мелнишка лоза е перфектно подсилен от деликатните плодови нотки на вишни и череши, нотки на подправки и дим. Всичко това, разбира се, е благодарение на дъба.
Хубаво е да отбележим и друго. Не само алкохолът поема от вкусовите и ароматни свойства на бурето. Самата дървесина също „пие” алкохол. Когато в една бъчва отлежава плодова ракия, тя поема от плодовите аромати. Съответно, ако в последствие същата бъчва се използва за отлежаване на уиски, то уискито ще приеме част от плодовите нотки, останали в дървесината. Това свойство на дъба умело се изпозлва от опитните технолози за постигане на комплексни и широкоспектърни палитри от вкусове и аромати в една единствена напитка.
Както са казали хората, от всяко дърво свирка не става. Затова дори и дъбът преминава през няколко нива на обработка преди да се превърне в бъчва. Прясно отсечената дървесина се цепи на талпи, които съхнат на открито поне 2 до 3 години. Под съхнене не разбирайте, че те стоят на сушина. Смята се, че най-хубавите бъчви се получават от дървесина, която се е радвала на всички атмосферни условия – слънце, дъжд, сняг, вятър. След като изсъхнат, талпите се огъват на дъги и се сглобяват. Новата бъчва се обгорява отвътре, когато е нея ще отлежава уиски. Това спомага за освобождаването на таниновите аромати (ванилин и др.), които по-късно ще се просмучат в напитките.
Е, следващият път, когато стане въпрос за дъбови бъчви ще можете с финес да се включите в разговора и да изпъкнете като голям разбирач пред новите си приятели.